Подкрепя и мотивира развитието обективната българска журналистика, отстоявана в името на хората. 

Поименният фонд „Валя Крушкина“ e част от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и бе създаден на 1 септември 2012г.  от брат й Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова, в памет на журналиста Валя Крушкина, дългогодишен кадър на БНТ, която почина през юни 2012.  Валя Крушкина беше известна като достоен и обективен журналист, работещ в областта на енергетиката, икономиката и социалните проблеми. От април колеги, близки и приятели се включиха в акция за събиране на средства, за да бъде изпратена журналистката на лечение в чужбина. За съжаление тя почина в болница в Турция няколко дни преди най-мащабната акция, наречена „Ден на Валя Крушкина“ на 21 юни, в която  национални и регионални медии планираха да направят репортажи за журналистката, за да помогнат и да бъдат съпричастни.

Учредяването на фонд в памет на някого е връщане към една позабравена традиция на българското дарителство, честа практика в края на 19 и първата половина на 20 век.

В момента фонд „Валя Крушкина“ е единствения действащ подобен фонд в България.

Учредителите дариха неизраходваните, дарени средства за лечението на Валя и ги посветиха на каузи, в които самата Валя вярваше и защитаваше. Фондът има две основни цели – да подпомага лечението на онкоболни деца и да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице. 

За постигането на тези цели Фонд „Валя Крушкина“ :

1. Ще предоставя  финансова подкрепа на онкоболни деца;

2. Ще осъществява различни програми и инициативи, насочени към развитието на българската журналистика;

3. Ще учреди годишни награди за  журналисти „Валя Крушкина – журналистика за хората“;

4. Ще финансира и организира образователни програми за журналисти, включително стипендии за млади журналисти;

5. Ще организира доброволчески инициативи, включително „21 юни - ден на Валя Крушкина“ (деня, в който трябваше да се проведе най-мащабната кампания за набиране на средства за Валя, който тя не доживя);

 

Фондът се управлява от Обществен съвет 11 човека, в състав:

Членове по право:

Венцислав Крушкин, Учредител

Вирджиния Владимирова, Учредител 

Моника Христова, член на Настоятелството на ФРГИ

Илияна Николова, Изпълнителен директор на ФРГИ

Членове, избрани от Учредителите: Добрина Чешмеджиева, Радосвета Стаменкова, Красимира Величкова, Павлина Филипова, Росен Цветков и Надежда Узунова.

 Председател на Обществения съвет е Вирджиния Владимирова.

При учредяването на Фонда е избран Обществен съвет с членове: Добрина Чешмеджиева, Радосвета Стаменкова, Красимира Величкова, Павлина Филипова, Теодора Тодорова, Константин Кисимов и Дмитър Анестев. През 2015 г. Фондът промени състава на Обществения съвет. Теодора Тодорова, Константин Кисимов и Дмитър Анестев напуснаха съвета. Фондът благодари за техния принос за популяризирането на каузата за журналистиката с човешко лице. Новите членове са Росен Цветков и Надежда Узунова.

Повече за целите, устройството и управлението на Фонда може да научите от неговия Правилник тук.

Първата инициатива на Фонда са годишните награди за журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората".

 

Сподели!