Приключи крайният срок за кандидатстване в осмото поредно издание на програма "Спортни таланти". Общо 84 състезатели се включиха в тазгодишното издание на конкурса.

Кандидатите са представители на 30 вида спорт – бадминтон, биатлон, вдигне на тежести, ветроходство, джудо, кайтсърф, конен спорт, лека атлетика, маунтийнбайк, плуване, ски, сноуборд, спортна стрелба, стрелба с лък, таекуондо, тенис на маса, тенис на корт, шахмат, шортрек, акробатика, триатлон, фехтовка, художествена гимнастика, академично гребане и други.

Най-много предложения идват от кандидати във възрастова група от 16 до 20 години - 43 кандидатури. Общо 21 са кандидатурите на спортисти до 16 години и 20 на състезатели във възрастова група от 21 до 28 години.

В момента се извършва административна оценка на документите. Кандидатурите, одобрени по административен критерий ще се оценяват от Група на съветниците, в която влизат университетски преподаватели, изявени български спортисти, спортни журналисти и други представители на медиите. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в края на месец март. Те ще получат безвъзмездно финансиране за закупуване на екипировка, участие в турнири, подготовка, възстановяване и други. Максималната сума, която "Еврофутбол" отпуска на един спортист, е 5000 лева. Той трябва да осигури и 20% съфинансиране. Отново е осигурена специална квота за българските параолимпийци.

Медийни партньори по програма "Спортни таланти" са: сайтовете actualno.com, offnews.bg, sportlive.bg, blitz.bg, viasport.bg, bgsprint.com, bgathletic.com, ngobg.info, thestarstribune.bg, dir.bg; вестниците "Труд" и Еврофутбол; агенциите КРОСС, Пик и БГНЕС, както и радиата Дарик радио и БНР. За поредна година подкрепа ни оказва и Националната спортна академия "Васил Левски".

Програма „Спортни таланти“ е част от „Печелиш и помагаш“ – проектът на „Еврофутбол“ за корпоративна социална отговорност. Програмата се реализира от 2012 г. насам в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и цели да подпомогне развитието на следващите поколения спортисти на България.

До момента по програмата са подкрепени 186 спортисти, като някои от тях два или три пъти. Предоставените средства от 2012 година до края на 2018 г. са на стойност близо 800 000 лв.

Сподели!

Свързани статии