Народно читалище „Изгрев - 1930“, с. Баничан е носител на наградата „Про Култура” 2015, която се връчва за принос в разширяването на достъпа на младежите до културното наследство на България.

Отличието е за два проекта на читалището, единият от които е „Цветни приказки без край, върху везаните пищюмали на Баничан”, финансиран през 2014 г. по програма „Живо наследство“ на ФРГИ.

Наградата „Про Култура” 2015 бе връчена за втора поредна година на официална церемония по случай 12 август, Международният ден на младежта. Наградите се организират от Българската Асоциация на Работодателите в Областта на Културата /БАРОК/ съвместно с Граждански институт и под патронажа на Министерството на младежта и спорта.

Това е второ отличие за читалището в Баничан. Миналата година баничанското културно средище стана първенец в категория „Изкуство и култура за развитие“ на конкурса „Агора“ 2014.

В резултат от проекта „Цветни приказки без край, върху везаните пищюмали на Баничан", подкрепен от ФРГИ бе възстановен и съхранен древния занаят, характерен за Баничанския край  - везане на пищюмали (престилки). В рамките на проекта бяха реализирани редица обучения на момичета и жени за везане на пищюмали по старинна техника и бяха организирани два конкурса за най-хубава престилка. Повече за проекта ще намерите във виртуалния музей „Живо наследство“.

На снимката: Самодейци от село Баничан, участвали в проекта по време на фестивала „Живо наследство“ 2014 г. 

 

Сподели!