Един ден, в който споделяме, подкрепяме, даряваме. Един ден - Giving Tuesday, 29 ноември 2016 г. 

Giving Tuesday, или Дарителски вторник, е глобална инициатива, която има за цел да стимулира хора, компании и граждански организации да даряват за кауза.  Giving Tuesday възниква в отговор на популярните шопинг събития – Черен петък и Кибер понеделник, а от създаването й през 2012 г. до сега се е превърнала в движение, което отбелязва и насърчава дарителството. Инициативата разчита на подкрепата на хората, за да доведе до реална промяна в техните общности.

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е част от Giving Tuesday за трета поредна година. В рамките на инициативата стартира дарителска кампания за намаляване на насилието в училищата на територията на община Ловеч.

Там младежи от местната Младежка банка планират да провокират интереса по темата като създадат театрална постановка. В нея ще бъдат представени проявленията на насилието в училище между ученици, както и пренебрегването на този проблем от страна на институции, учители, родители, а и от самите ученици. Младежите планират да организират информационна кампания, а също и дебат по темата. От Младежка банка Ловеч са убедени, че всички трябва да бъдат ангажирани с разрешаването на проблема с насилието в училище, затова и посланието им е: „Насилието в училище е и твой проблем, стани част от решението му!“

В социалните мрежи и медии ще разпознаеш каузата на Младежка банка Ловеч чрез хаштага #GivingNoViolenceTuesday. Можеш да ги подкрепиш като споделяш публикациите, обозначени с този хаштаг в социалните мрежи и медии. А от тук можеш да научиш как да дариш за тяхната кауза.

През последната година Фондация „Работилница за граждански инициативи“ е финансирала пет проекта на Младежки банки за намаляване на насилието в училище в градовете: Пазарджик, Габрово, Шумен, Бургас и Велико Търново.  Повече от 5 500 ученици на възраст от 10 до 18 години научиха кои са видовете насилие и последиците, до които то води и участваха в различни инициативи, провокиращи ги сами да предложат решение на пробелма. Всички средства, с които са финансирани идеите на младежите, са набрани от дартиелски инициативи.

Сподели!