19 800 лв. събраха габровци по време на Дарителски кръг „За Габрово“, организиран от Фондация „Обществен дарителски фонд”. Събитието се проведе на 18 декември в Актовата зала на Национална Априловска Гимназия, Габрово. Събраните средства ще подкрепят пет проекта, които ще се реализират през 2016 г. на територията на Габрово.

Първият проект ще осигури мултимедийно обзавеждане на две учебни зали за целите на хуманитарното обучение в Национална Априловска гимназия. Благодарение на втория проект, който дарителите подкрепиха, ще бъде ремонтирана залата за хорово пеене и залата за танци в Читалище „Априлов – Палаузов”. В спортен комплекс „Христо Ботев“ Габрово ще бъдат подменени лекоатлетическите писти в закритата зала за тренировки. Финансиране ще бъде осигурено и за продължаване инициативата на Сдружение „Равен старт” за водна рехабилитация, но сега вече доразвита с идеята за интеграция чрез включване на деца с гръбначни изкривявания в часовете по плуване.  Последният проект е в подкрепа на спорта в Гимназията по механоелектротехника.

В Дарителски кръг се включиха близо 50 дарители. Гост на събитието бе Моника Писанкънева, Мениджър „Развитие на филантропията“ на Фондация „Работилница за граждански инициативи”.

Дарителският кръг е уникален метод за набиране на средства, при който организациите представят лично своите идеи и каузи пред дарителите. Това дава възможност на дарителите да се запознаят с проблемите, които организациите срещат и да станат техни дарители или доброволци. Моделът „Дарителски кръг“ е въведен в България през 2012 г. от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и е вдъхновен от опита на The Funding Network, UK, организацията въвела и разпространила модела в над 15 страни по целия свят.

Тази година събития на Дарителски кръг бяха организирани в Сливен, Бургас и Стара Загора. През ноември 2015 г., Фондация „Работилница за граждански инициативи“ организира уъркшоп на тема „Създаване и развитие на Дарителски кръг“, където участниците научиха как да как да набират средства от индивидуални дарители чрез модела, лично от специалния гост-лектор Южени Харви от The Funding Network (TFN).

Сподели!