Изпълнителният директор на  Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Илияна Николова се срещна с представители на организации, управляващи мрежа от Младежки банки от 15 страни. Срещата се проведе в Букурещ на 18, 19 и 20 май, а нейн организтор бе британската организация YouthBank International, въвела модела  в 23 страни по целия свят.

По време на срещата всички участници споделиха опит и добри практики от работата си по програмата и обсъдиха възможностите за по-добро стратегическо партньорство помежду си. Беше разгледан и въпросът как създаването на сътрудничество между организациите, управляващи мрежа от Младежки банки в  Централна и Източна Европа ще допринесе за развитието на по-голяма общност от дарители.

Програма „Младежка банка“ стартира у нас благодарение на  Фондация „Работилница за граждански инициативи“ през 2012 г. От тогава над 350 младежи са обучени как се набират и разпределят средства, а близо 23 000 са получили подкрепа от екипите на Младежките банки да реализират своята идея.

В миналогодишното издание на програмата, Фондация „Работилница за граждански инициативи“ подкрепи 13 Младежки банки от 13 български града: Бургас, Сливен, Дупница, Кюстендил, Перник, София, Стара Загора, Пазарджик, Габрово, Монтана, Лом, Видин и Шумен. Повече за работата и каузите, които подкрепят Младежките банки можете да научите от техния сайт.

В момента тече конкурс за създаване на нови Младежки банки. В него  могат да участват неформални младежки групи съставени от младежи на възраст от 14 до 25 години, както и неправителствени организации, които работят в младежката сфера в общини с население над  30 000 души, заинтересовани да изградят младежка банка. Научете повече за конкурса и се включете в него до 25 май 2016 г.

 

 

Сподели!