1. Здравей! Би ли се представила накратко?

Здравейте! Казвам се Лилиан Цветолюб Станева, на 21 години съм, живея в София. Занимавам се с джудо като треньор и спортист и уча в Нов български университет специалност „Психология“. Надявам се един ден да стана спортен психолог.

2. Ти си за първа година избрана за Спортен талант на ФРГИ и „Еврофутбол“ – разкажи ни какво означава това за теб в началото на твоя сезон?

Тази подкрепа беше много голяма, тъй като в момента парите в джудото не стигат, както всички знаем, както е и за всеки спорт в България. Това, което много ми помогна е, че отидох на повече състезания, отколкото по принцип.

3. Ти се състезаваш в един малко по-различен спорт, освен джудото – унифайт. Разкажи ни в какво се състои?

Унифайтът е комплексен спорт. Състои се от преминаване на препятствия в първата си част. Във втората е сумо и самбо смесено в едно. Бойната му версия е нещо средно между бойно самбо и ММА.

4. Какви препятствия преодоляваш – огън..?

Препятствията са тунел, греда, стена, която е 2 метра висока и трябва да се прескочи, без чужда помощ, стреля се с пистолет в мишена и се забиват ножове – два ножа.

5. Къде е твоята сила?

Моята сила е в стрелбата и в бързината.

6. А, с ножовете?

С ножовете малко ми е трудно все още (смее се).

7. Да се върнем на джудото – усещаш ли го като твой основен спорт, още повече че спомена, че подготвяш и деца? Това ли е твоето призвание до момента?

Да, това е нещото, което ме води в живота до сега. Опитах се да го оставя, защото имах много да уча, обаче то не ме остави!

8. Как започна да тренираш?

Майка ми и баща ми са джудисти и те ме вкараха в залата, когато бях на 3 годинки и от тогава не съм излизала от там…

9. Разкажи ни, извън финансирането, което получаваш от „Еврофутбол“, чрез ФРГИ,  какво още ти носи програма „Спортни таланти“?

Доста позитивни емоции и усмивки и запознах се с много нови хора.

10. Надяваш ли се в бъдещата си професия на спортен психолог запознанството ти с други спортисти да ти повлияе в развитието на тази част от твоя живот?

Абсолютно, бих искала да имам пълна комуникация с тях и ако може след време да се консултират при мен.

11. Какво ти предстои чисто спортно-технически през тази година, на какви състезания ще участваш, каква цел си си поставила?

Целта ми е да изкарам и последното състезание, което е в Румъния през месец септември. Другите са ми Балканиадата в Ксанти (Гърция), която е юни месец и тези през август в Русия по унифайт и едно по класическа борба.

12. Т.е. ти се състезаваш и в класическата борба?

Да! Общо-взето, където може – там!

13. Ти си всестранно развит спортист – поздравления за това! Какво ще пожелаеш на останалите Спортни таланти и изобщо на младите спортисти в България?

Пожелавам им да са най-вече здрави и да не се отказват от спорта, защото това е едно от най-хубавите неща в света и носи само позитивни емоции!

14. А, като бъдещ спортен психолог какво би им казала, за да ги надъхаш в трудните моменти?

Че не трябва да се отказват и че трябва да поддържат тялото си, защото то е главният ресурс, който поддържа емоциите!

15. Благодаря ти за това интервю!

Благодаря и аз!

 


Сподели!