Илияна Боюкова е един от най-младите таланти на „Еврофутбол“ – тя тепърва ще става известно име в леката атлетика, но още отсега показва своите заложби.

Срещаме се с нея и треньора й на стадион „Тунджа“ в Ямбол. Ето какво ни каза тя между снимките и ангажиментите с фотографа:

 

Здравей, Илияна – разкажи ни за себе си.

Здравейте, казвам се Илияна Боюкова, на 17 години съм, от град Елхово.

Какво е това, което държиш в ръцете си?

Това е диск (показва) и с него провеждам тренировките си по лека атлетика.

Защо и кога започна да се занимаваш с този спорт?

Започнах да тренирам на 12-годишна възраст, първоначално футбол, след като един треньор ме забеляза как ритам в междучасието с момчетата. Започнах и с леката атлетика – тя е интересна, тъй като има различни дисциплини. 

Защо избра точно хвърляне на диск и гюле?

Както казах, преди това тренирах и женски футбол, но получих много тежка контузия, което ме накара да променя дисциплината, в която се състезавам. Иначе участвах в дълъг скок, но контузията ми попречи и в крайна сметка избрах хвърляне на диск и гюле.

Разкажи ни за твоите постижения, както и за моментите, в които ти е било най-трудно – как се постигат успехи в този спорт?

Контузих се през 2011 г. Това ми е и най-тежкият момент. За жалост, и с диска, и с гюлето нямам спечелено първо място, но се надявам, че ми предстоят. Иначе най-запомнящият се за мен момент е на турнира „Цветанка Христова“ през настоящата година, тъй като тогава бях сама, треньорът ми не можа да дойде с мен и въпреки това се върнах с бронзов медал и личен резултат.

Какво е нужно, за да бъдеш добър в хвърлянето на гюле и диск?

Най-важното на тренировките е да имаме волята за по-добри постижения! Изисква се и доста техника. Иначе тренирам пет пъти седмично за по два часа. Нужни са талант и трудолюбие – едното без другото не може.

Защо кандидатства по програма „Спортни таланти“ и как тя ти помогна да развиеш своя талант?

Исках да си осигуря условия за по-добра подготовка – успях да проведа по-добро възстановяване и да участвам в повече състезания – така показах и по-добри резултати, благодарение на вашата подкрепа. Така развих своя талант и опит. Всъщност, моят треньор ми каза за програмата, аз само му споменах преди това, че трябва да кандидатстваме някъде за финансиране, защото иначе не става. За този един месец, след като кандидатствах, ми минаха какви ли не мисли през главата – накрая вече се бях отчаяла. Когато ми казахте, че съм одобрена, се почувствах уникално, не можех да повярвам!

Получаваш ли финансова подкрепа и от други места, освен от „Еврофутбол“ и тя достатъчна ли е?

Не, досега не съм получавала друга финансова подкрепа, освен от вас. Смятам, че държавата наистина трябва да се заеме по-сериозно със спорта, но аз съм доволна и благодарна и на това, което съм получила.

Как се виждаш след 10 години?

Не мога да отговоря още отсега, но съм сигурна, че ще продължа да развивам тялото и разума си, като ги тренирам. Така се изграждам и като личност, чрез спорта.

Какво ти донесе в това отношение спорта?

Спортът е велико нещо – той ми донесе дисциплина, самостоятелност, организирана съм...

Догодина, живот и здраве, ще имаме отново кампания за набиране на кандидати за „Спортни таланти“ – ще се пробваш ли?

Разбира се, че ще се пробвам – „Еврофутбол“ отваря много врати за бъдещи успехи! Бих искала да докажа на себе си, че продължавам към върховете на спорта!

На кого би благодарила?

Искам най-много да благодаря на треньора си Димитър Кисьов, който е с мен през всичките тези години. На моето семейство, на приятелите ми – всички те са ме подкрепяли и са вярвали в мен през цялото това време. Благодаря и на „Еврофутбол“, че ми дадоха възможност и ми показаха, че има още за какво да мечтая. Вие ми вярвахте и ме подкрепяхте през цялото време! Надявам се да продължавате да подкрепяте талантите на България!

Какво би пожелала на другите Спортни таланти?

Желая им да бъдат все така борбени и упорити, да следват мечтите си и да бъдат здрави!

Какво ще си пожелаеш ти?

Пожалавам си бързо възстановавяне, за да се върна още по-добра на пистата и да следвам мечтите си!

Пожелаваме ти го от сърце!

 

 

 

 

Сподели!