Мирослав Кирчев грабна титлата „Спортен талант №1 на ФРГИ и „Еврофутбол“, след като получи най-много точки – 132 от медийните партньори на едноименната програма на фондацията и българския букмейкър. Русенецът бе определен в девет от всичките 18 анкетни карти за най-добър сред 33-та Спортни таланти за 2014 година. С това Мирослав заслужи чек на стойност 800 лева от „Еврофутбол“, който му бе връчен лично от управителя на компанията Екатерина Михайлова на церемонията по закриване на програмата за 2014 година, която се състоя на 12.12.2014 г. в София. Мирослав е на 24 години, от Русе, завършил е Спортно училище в града. В момента учи в НСА „Васил Левски“ и се състезава за СК “Левски“.

          Ето какво сподели развълнуваният Миро часове, след като заслужи поредното признание в спорта:

Преди дни стана Спортен талант №1 на ФРГИ и „Еврофутбол“ – какви чувства предизвиква това признание в теб? 

Тренирам 11 години този спорт, ставал съм спортист №1 на Русе и на Спортно училище в града. Имал съм и други признания, но тази класация беше нещо специално за мен, защото този проект на  ФРГИ и „Еврофутбол“ за пръв път направи една невероятна реклама, както за самия мен така и за самия спорт кану-каяк. През всичките тези години това много ми е липсвало и това признание ме направи наистина специален и щастлив!

Разкажи за твоите постижения през 2014 г., за подготовката ти, за емоциите и предизвикателствата, пред които бяхте изправени с твоя треньор Ева Пашева. 

За мен 2014 г. ще остане запомняща! В подготовката си  имах изключително голямо спокойствие, което в предходните години нямах. Постиженията ми ме правят от една страна много щастлив, а от друга - изключително отговорен, защото искам през 2015 г. да бъдат още по-добри и да извоювам квота за Рио. Искам да дам заявка, че на Олимпиадата ще бъда лидер в този спорт. Емоцията, която изпитах на Световното първенство не мога да я опиша с никакви думи - това трябва да се преживее! С моята треньорка Ева Пашева сме минали доста труден спортен път, за да стигна до този успех. Двамата гледаме напред, не се връщаме назад, имаме еднакви цели и работим много професионално заедно.

Каква е мечтата ти в спортен план? 

Най- голямата ми мечта е да се промени закона за спорта! Тези 11 години , който се занимавам с кану-каяк, се смениха 4-5 министъра на спорта, но нито един от тях не вкара в закона за спорта спонсорството и рекламата. Като част от  Европейския съюз искам нашата държава да бъде като другите европейски държави. Всички държави-членки на ЕС издържат елитните си спортисти чрез реклама и спонсорство и не разчитат на държавните средства. Дано новият министър г-н Кралев да направи тази революционна стъпка.

А в личен план за какво мечтаеш? 

Искам да бъда дълго и продължително време успешен спортист,  да участвам още на две Олимпиади (живот и здраве) и да бъда здрав. В бъдеще да имам свое семейство и деца.

Разкажи ни как протича едни твой ден? 

Всеки един мой ден е ограничен откъм удоволствия. Сутрин тренирам по три часа, след това обядвам и имам обедна почивка пак около три часа. Следобед тренирам отново три часа и така шест дни в седмицата. През почивката си излизам с приятели и за малкото време, което имам, се забавлявам.

Защо избра каяк? 

Това стана съвсем случайно, след като треньорката ми ме откри в основното ми училище в часа по физическо възпитание. Родителите ми искаха да се занимавам със спорт. Предложението на моята треньорка Ева Пашева аз и брат ми да учим в Спортно училище и да тренираме кану-каяк им дойде добре дошло и те се съгласиха. Аз нямах представа какво е това кану-каяк. И първата година страшно много се забавлявах беше ми интересно.

Би ли насочил някой ден децата си към спорта и защо? 

Задължително ще ги насоча да тренират това което искат те, защото съм изпитал колко много качества ти дава спорта и как те оформя като достойна личност.

Кой е твоят идол и защо? 

Нямам такъв!

Пожелай нещо на ФРГИ и  „Еврофутбол“? 

Пожелавам този проект (бел. ред. програма „Спортни таланти) да се разрасне и всички вие, които сте в този екип, да останете такива професионалисти и да обгрижвате такива таланти, както обгрижвахте и нас. За мен е чест че станахте част от моя успех, за което истински ви благодаря!

Какво ще пожелаеш на останалите Спортни таланти?

Да бъдат здрави и през 2015 г., да подобряват постиженията си и да се радват на още по-големи успехи!

 

Ето и постиженията на Мирослав за 2014 година:

 - 1-во място ЕРГО шампионат, 24.01.2014 г.;

 - 2-ро място на Световната купа, мъже, 23- 25.05.2014 г., Сегед (Унгария);

 - 3-то място на 500 м едноместен каяк на Европейското първенство, мъже, 11-13.07.2014 г., Бранденбург (Германия);

 - 4-то място на 1000 м едноместен каяк на Европейското първенство, мъже, 11-13.07.2014 г., Бранденбург (Германия);

 - 2-ро място на 1000 м едноместен каяк на Световното първенство, мъже, 06-10.08.2014 г.; Москва (Русия);

 - 6-о място на 500 м едноместен каяк на Световното първенство, мъже, 06-10.08.2014 г.; Москва (Русия);

 - Четири златни медала от Държавния индивидуален шампионат, 22-24.09.2014 г.

 

 




Сподели!