Разговор с Борис Недялков, координатор на Младежка банка Видин за опита, проблемите и необходимостта от младежка организация работеща за развитие на местното дарителството.

От колко време съществува организацията и как избрахте членовете?

Сдружение „Бокая“ е създадено през септември 2013 г., но идеята се роди година по-рано. Аз и целият екип на сдружението сме съграждани,съученици и приятели, живеещи в една общност и споделящи предимствата и проблемите й. Младежката банка е създадена няколко месеца по-късно, през април 2014 година. Включвайки се в различни инициативи и проекти в град Видин ние решихме, че можем да опитаме сами да менажираме подобни дейности и да се опитаме да дадем шанс на други млади хора да реализират своите идеи на територията на град Видин.

Защо трябва да има Младежка банка и как това се отразява на младите хора в града?

Младежки банки трябва да има не само в големите градове , а и в по-малките населени места. „Банката“ е уникален метод за развиване на дарителството и смятам, че има огромно обществено влияние.Това е страхотна възможност за всеки млад човек да развие качества като: креативност, инициативност, умения за работа в екип, партньорства и да затвърди приятелства.

Какви проекти сте одобрили за финансиране?

Няколко са подкрепените до момента проекти, но искам да разкажа за един, на който бих поставил етикет „различен младежки проект“. Това беше конкурс за най-добър и креативен графит. Инициативата дойде от младежи, които рисуват.Чрез реализирането на конкурса те искаха да оставят послание на младите хора във Видин и да ги мотивират да се обединят  около идеята ,че графитите трябва да стоят на позволените за това места ,а не по жилищните сгради и паметниците. Проектът имаше голям успех и допринесе за популяризацията на Младежката банка във Видин.

Какви са начините да запознаете широката общественост със съществуването на Младежка банка във Видин?

Ние избрахме да организираме индивидуалните срещи с потенциални автори на проекти към Младежката банка. Насочихме се главно към млади хора, които активно участват в различни мероприятия и дейности в нашия град. Използвахме и социалните мрежи като създадохме страница на Младежка банка Видин, чрез която ежедневно общуваме с млади хора от всички краища на страната.

 Снимка, Младежка банка Видин

Ако и вие искате да развиете качества като креативност и инициативност, да научите нови неща и да работите в полза на общността, кандидатствайте за създаване на Младежка банка до 10 март, повече информация тук.

Сподели!