Камен Минков е параолимпиец и се състезава в дисциплините 100 метра, 200 метра и 400 метра. На завършилото на 04.06.2014 г. Национален шампионат по лека атлетика за мъже и жени в Сливен Камен постигна 65,64 сек. на една обиколка. Ето какво сподели той за нас:

  1.      Здравей, представи се накратко.

Казвам се Камен Пламенов Минков, уча в Университета за национално и световно стопанство и се занимавам с лека атлетика за хора с увреждания, по-специално дисциплините 100 м, 200 м и 400 м гладко бягане. Правя го сериозно от 5-6 години, като тренирам на базата на Националната спортна академия с проф. Стефан Стойков, който е ръководител на катедра „Лека атлетика“.

2.      Освен всичко, което каза дотук, ти си и Спортен талант на ФРГИ и „Еврофутбол“ за първа година. Как разбра за програмата и защо кандидатства по нея?

Разбрах за програмата от моя треньор, той ме насочи да кандидатствам за това финансиране, което вие предлагате – то предлага по-големи възможности за възстановяване, за лагери и екипировка, което ще ми помогне и в бъдещите състезания.

3.      Ти учиш в УНСС, тренираш в НСА, като в университета си финансова специалност. Според теб – каква е ролята на бизнеса в подпомагането на българския спорт?

Ролята на бизнеса е голяма. Европейският модел е такъв, че бизнесът помага на спорта – виждате, че всички футболни отбори в Европа се подпомагат от букмейкърски къщи, както прави и „Еврофутбол“, чрез Фондация "Работилница за граждански инициативи". Повечето големи фирми помагат, защото държавата не може да отдели средства. Това е не само европейски, но и световен модел и мисля, че и в България трябва да стане така.

4.      Явно ние следваме европейския модел... Кажи ми, как се почувства, когато разбра, че си един от нашите Спортни таланти“?

Почувствах се много добре, почувствах се оценен за това, че вие ми повярвахте, че имам някакъв потенциален талант за развитие и че ми давате възможност да оправдая това доверие.

5.      Това повлия ли на самочувствието ти, стана ли по-уверен – все пак минаха вече няколко месеца от програмата?

Да, станах по-уверен – все пак годината ми вече е предначертана, знам какво следва, имам яснота за предстоящия сезон и съм по-спокоен.

6.      За какво мечтае Камен Минков?

Мечтая да отида след две години на Олимпиада. Това е мечтата ми, свързана със спорта. Останалите ми мечти са нормалните, човешки неща – след време, семейство, деца... Бих искал да спортувам, докато мога, но искам да направя и професионална кариера, свързана с това, което уча. Аз съм в икономическа специалност и винаги мога да съчетая тези неща. Винаги съм бил свързан със спорта и не искам да късам тази връзка.

7.      Как ще се промени животът ти след тази една година по програма „Спортни таланти“?

Надявам се да съм по-добър, да имам по-високи резултати... Финансирането, което ми предоставихте да има смисъл.

8.      Какво ще пожелаеш на останалите Спортни таланти?

Ще им пожелая баналните неща – да не се отказват, да продължават да гонят целите си – по-малки или по-големи... Спортът не може да се замени с нищо друго, той балансира целия ни живот.

9.      Много ти благодаря за това интервю!

Благодаря ви и аз!

Сподели!