На 10 октомври стартира безплатен интерактивен курс „Роботика с LEGO Mindstorms". Благодарение на него ученици от всички възрасти ще научат как сами да създадат робот и да го програмират.

Курсът е подходящ и за учители от всички специалности. Благодарение на него всеки учител има възможност да придобие нови умения в съвременната дигитална епоха и после да ги предаде на своите ученици. Преподавателите по информационни технлогии и информатика ще открият вдъхновяващи начини за обогатяване на часовете си и създаване на школи извън учебната програма.

Курсът е разработен в рамките на Европейската седмица на програмирането, която се провежда ежегодно и цели да повиши интереса към програмирането. Тази година Дигиталната Национална Коалиция стартира инициатива по идея на SAP, с която поставя фокуса върху учителите.

Всички учители, които са преминали специално разработеното обучение и са провели занимания с над 50 ученици в рамките на Европейската седмица на програмирането ще имат възможност да кандидатстват за финансиране на свой бъдещ проект в училището. Указания и формуляр за канидатстване ще откриете тук.

Водещ на курса ще бъде Марин Шаламанов, инструктур в SAP Labs България и един от подкрепящите  програма „Роботика за България“. Програмата е по идеи инициатива на SAP Labs България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. През учебната 2015-2016 г. програмата подкрепи 17 менторски екипа от по двама учители, които създадоха отбори по роботика. Всички 34 ментори участваха в различни обучения и инициативи относно конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom. Учебната година приключи с фестивал, където над 130 ученици от цялата страна представиха създадените от тях роботи и успяха да усетят духа на международното състезание под формата на FIRST LEGO League.

През новата учебна година по програмата ще бъдат подкрепни още менторски двойки. В момента тече конкурс за кандидатстване, с краен срок: 29 октомври 2016 г.  Освен специализирано обучение и 6 месечна онлайн подкрепа, програмата осигурява и  обoрудване за дейността на един отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и  състезателнo поле. Включи се в конкурса тук.  

                

Сподели!