Запознайте се с Technopiece. Това е отборът по роботика на видинската професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. Участници в него са ученици от 8 и 9 клас, всички от технически специалности.

Учениците са създали робот, който да се грижи за опазването на околната среда. Роботът също има име Fenix, защото е претърпял няколко трансформации, докато го конструират и програмират.

Споделят, че не могат да определят кое им е по-интересно – програмирането или сглобяването на робота. Категорични са обаче в своята мисия да пазим околната среда. Представят два сценария за бъдещето. Единият – замърсени реки, вредни газове, болни хора, а другата – красива и чиста природа, щастливи хора. Зависи от нас как искаме да живеем, казват учениците.

Отборът по роботика е създаден с подкрепата на двама учители – Боряна Борисова и Десислава Цокова. Според тях чрез отбора по роботика учениците не само са повишили знания си, но и благодарение на съместните си занимания са се научили да работят в екип.

През 2015 г. Боряна Борисова и Десислава Цокова съставят един от 17-те менторски екипа, подкрепени по програма „Роботика за България“. Всеки менторски екип получава обучение, пълна подкрепа подкрепа по въпросите за конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom и обучение за работа в екип и менторство. Програмата осигурява и обoрудване за дейността на един отбор по роботика комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544  и  състезателнo поле.

Виж какво правят учениците от Technopiece във видеото тук и ако искаш да създадеш отбор по роботика в училището, където преподаваш кандидатствай в конкурса тук. Краен срок за кандидатстване – 29 октомври 2016 г.

Освен оборудване за дейността на отбора, обучение и подкрепа, получавате възможност да участвате с отбора си на финалния фестивал в София.  

 На снимката: Technopiece по време на Фестивала по роботика, юни 2016 г. 

Сподели!