На 18 юни в сградата на SAP Labs България ще се проведе първият Фестивал по роботика, организиран в рамките на програма „Роботика за България“. По време на събитието подкрпените по програмата отбори ще представят екипите си, както и своята работа.

Екипите на отборите ще презентират разработения от тях научно-иследователски проект и ще демонстрират възможностите на създадения от тях робот, който ще изпълнява предварително зададена мисия. Жури ще оценява представянето на проекта, дизайна на създадения робот, както и екипната игра на всеки един от отборите. Награди ще получат най-изявените отбори в отделните категории, като е предвидена и голяма награда за цялостно представяне на отбор.

Програмата „Роботика за България“ се организира по идея и инициатива на SAP Labs България и в партньорство с  Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Инициативата се стартира през 2015 г. и цели да стимулира интереса на учениците към науката и технологиите, като едновременно с това им даде възможност за работа в екип. „Роботика за България“ е насочена към създаване на необходимите условия за създаване и подготовка на училищни отбори по роботика чрез обучение на ментори.

Отборите в програмата „Роботика за България" са създадени съгласно концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League. Одобрените по програмата учители бяха обучени от дългогодишни ментори на отбори по роботика, като след това имаха и последваща виртуална подкрепа от менторите и обратна връзка от тях. По програмата са осигурени също и оборудване за всеки одобрен отбор – комплект LEGO с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и маса за състезателно поле.

Събитието е отворено за външни гости. Всеки желаещ да присъства, може да се регистрира от тук

 

На снимката: Technopiece - отбора по роботика на ПГ ,,Проф. д-р Асен Златаров", гр. Видин



Сподели!