Днес приключи двудневният уъркшоп на тема „Създаване и развитие на Дарителски кръг“, организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Всички участници научиха как да набират средства от индивидуални дарители чрез модела „Дарителски кръг“, лично от специалния гост-лектор Южени Харви от The Funding Network (TFN), организацията въвела и разпространила модела в над 15 страни по света.

Уъркшопът стартира на 12 ноември, а в него се включиха 23-ма представители на неправителствени организации от страната, включително членове на Обществените фондации и Младежките банки, подкрепени от Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Участниците се запознаха с модела и неговите ключови елементи: формат на събитията, развитие на членство в дарителския кръг, популяризиране, подбор на проекти и др. Уъркшопът осигури възможност за участие в  различни интерактивни упражнения и ролеви игри, с цел придобиване и на практически умения.  По време на събитието бе представен и българският опит по темата от екип на Фондация „Работилница за граждански инициативи“, която въведе модела у нас през 2012 г. В края на обучението присъстващите получиха сертификат за участие в уъркшопа. Повече снимки, можете да видите тук

Дарителският кръг е уникален метод за набиране на средства, при който организациите представят лично своите идеи и каузи пред дарителите. Това дава възможност на дарителите да се запознаят с проблемите, които организациите срещат и да станат техни дарители или доброволци.

От създаването си през 2002 г. до днес The Funding Network (TFN) е  разпространила дарителския кръг в над 15 страни по света, включително Австралия, Южна Африка, България, САЩ, Турция и Румъния. Проведените до момента над 250 срещи на дарителските кръгове на TFN са събрали общо над 12 милиона щатски долара за финансиране на над 800 малки до средни проекти на нестопански организации, които работят за социална промяна. Индивидуалните дарения по време на срещите на дарителските кръгове варират от $10 на човек (в младежките дарителски кръгове) до $ 1000 на човек, а в България дарителската стъпка е 50 лева.

Сподели!