Град Ракитово се е сгушил в западната част на Родопа планина, а целият район около него впечатлява с природни и културно-исторически забележителности.  На един от усамотените върхове от рида Къркария се намира една от най-големите родопски крепости - „Цепина”, някогашна столица на феодала – Деспот Слав. Особено привлекателно за туристите е уникалното Палеонтологично находище при село Дорково, а недалеч от града се намира и биосферният резерват “Мантарица”. Фантастичната природа и богатото културно наследство, създават изключителни условия за развитие на туризма в района.

В Ракитово има три средни училища, в едното от тях - СОУ  „Св. Климент Охридски" ученици от 8-ми до 12-ти клас се обучават по специалност: Технологичен туризъм. Голяма част от учениците обаче са деца от уязвими групи, деца от ромски произход, с нисък социален статус, които имат органичен достъп до информационен и образователен ресурс. Много от тях са затруднени да продължат обучението си в последните класове, а някои са застрашени от отпадане от училище. Повечето ученици не проявяват интерес към учебното съдържание, нито имат мотивация да проучат възможностите си за бъдещо професионално развитие. 

Търсейки начин да направят учебния материал по-интересен за възпитаниците си, да ги вдъхновят и да им покажат възможностите за кариерно развитие, от училищното настоятелство кандидатстват с проект по програма „Знания за успех“ 2014-2015 на ФРГИ и SAP Labs България. Предложението им е одобрено и през ноември 2014 г. започват да включват децата в различни образователни инициативи.

Първоначално организират посещение на хотел. Разходката в хотела дава възможност на учениците да се запознаят отблизо с организацията на работа в ресторанта, да надникнат в най-луксозните хотелски стаи и апартаменти и да чуят какви професионални умения се изискват за разнообразните услуги, предоставяни в големия хотелски комплекс. След това реализират още едно посещение, но този път до еко-селище в с. Дорково. Атрактивното местоположение  и прекрасната обстановка вдъхновяват учениците. Всички се впечатляват от стаите в семейните къщи, обзаведени с естествени материали  и от рекламната кампания на еко-селището. В края на посещението групата ученици с ентусизаъм поема  към крепостта Цепина, за да се възхити на ширналата се гледка, от разказа за Деспот Слав и събитията от края на Второто българско царство. И двете посещения дават на учениците по-реалистична представа какво е да работиш за голям хотел и какво представлява семеен бизнес в областта на туризма.

С цел опознаване на родния край, през януари от настоятелството организират и фото-конкурс на тема „Туристическото богатство на Ракитово“. Конкурсът вдъхновява изследователските и творчески търсения на близо 30 ученици. Благодарение на него възпитаниците на СОУ  „Св. Климент Охридски“ откриват и преоткриват родния град като красиво и привлекателно кътче от България. Най-добрите фотографии са включени в мобилна фото-изложба, изложена в четирите училища в града и в сградата на общината. Снимките на победителите от конкурса са публикувани в местите медии. 

Мисията да бъде подпомогнато професионалното развитие на учениците не приключва дотук. Защото, за да си успешен, трябва и да знаеш много. А за да знаеш много трябва да си любопитен, да си мотивиран да учиш повече. Затова от настоятелството решават да превърнат училищната библиотека в желано място за учениците. Ремонтират я, а в каузата им се включват родители, ученици и доброволци, които даряват над 160 часа доброволен труд. В обновената библиотека обособяват два къта за модерно четене, където учениците могат да прочетат новите за библиотеката книги на български и английски език. Освен това, периодично организират четения и състезания на английски, в които учениците се включват с интерес. В каузата привличат и американката Мелиса Хилман, която нееднократно влиза в ролята на учител по английски език.

Много от учениците повишават представянето си в училище, голяма част от тях са мотивирани след завършване на средното си образование да продължат да учат туризъм. Но мисия: Професия в СОУ  „Св. Климент Охридски“, гр. Ракитово продължава все още. Продължава да стимулира учениците да обичат родния край, да учат с желание изучаваната от тях специалност, да четат и да знаят повече. 

Сподели!