Звънливо жужене се разстила по дългия училищен кордор.  Малки и големи ученици са се събрали пред вратата в дъното в очакване да се отвори.  Едни премятат бели хвърчащи листа, други си разменят книги, а трети разпалено спорят за нещо.  Всички се вълнуват, само след броени минути вратата на библиотеката ще се отвори и ще започне дискусията „Моята любима книга“. Днес всички гимназисти от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Криводол тръпнат в очакване да споделят впечатленията си от новите книги в библиотеката.

След миг вратата се отваря и в стаята оживяват героите от разказите на Елин Пелин и Йовков. И „Малкият принц“ е тук и неговата приятелка лисицата, която учи на отговорност и грижа към другия. Въодушевени един след друг учениците нетърпеливо разказват за своята любима книга и като талантливи художници рисуват нови непознати до сега светове.  Няколко ученици започват да рецитират любими стихотворения, а след това набързо се преобличат и стават актьори в пиеса. Освен с нови знания, всички си тръгват ентусиазирани и мотивирани да продължават да четат.

Дискусията приключва, но вдъхновението остава. След няколко дни учениците решават, че емоцията от дискусията трябва да продължи и заедно с учителите по литература сформират редакторски екип за издаване на училищен вестник. Заглавието е същото – „Моята любима книга“.

И пак се връщат в библиотеката, вземат от новите книги, които като птичета са накацали по обновените рафтове. Бързат да съберат информация и вдъхновение за да ги споделят в училищния вестник.

А само до преди осем месеца никой нямаше любима книга, никой не намираше причина да се рови в старите прашни книги, а библиотеката беше само стаята в дъното на коридора. Мрачна и скучна. Днес обаче малката училищна библиотека е една цяла вселена от светове, от която всеки бърза да вземе знание и вдъхновение.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 Тази история е вдъхновена от проект „Подновяване на училищната библиотека“, реализиран от УН при СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Криводол по програма „Знания за успех“ 2014-2015 на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на SAP Labs България. Общата стойност на проекта е 6 215 лв., с които е подмено обзавеждането на библиотеката, закупено е оборудване - лаптоп, мултимедиен проектор и многофункционално устройство, закупени са учебници, учебни помагала и художествена литература. Благодарение на проекта над 300 ученика от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Криводол, от които 70 % са с нисък социален статус са получили равен достъп по информационен и образователен ресурс, повишили са представянето си в училище, подобрили са уменията си за устно и писмено общуване и са припознали книгата като свой добър приятел.

 

 

Сподели!