Мартин е ученик от  7-г клас в СОУ „Димитър Благоев“, гр. Свищов. Отличникът на класа, почитател на поредицата за Хари Потър и победител както на футболното игрище, така и в компютърните игри. Учебната 2014-2015 година е изключително решаваща за Мартин. Предстои му да вземе решение в каква специалност ще продължи обучението си. Изборът е труден, защото седмокласникът се чувства еднакво убеден в способностите и по информационни технологии, и по английски.

Александра  е възпитаник на същото училище, в което учи Мартин, но за разлика от него преди пет години е направила своя решаващ избор. Тогава по съвет на родители и приятели се записва в специалност Информационни технологии. В началото на учебната 2014-2015 година, когато й предстои още по-голям избор – да реши къде да продължи вече висшето си образнование, Александра не е сигурна дали преди е взела правилното решение и дали иска да се занимава с информационни технологии.  Ежедневието на дванайсетокласника е напрегнато и забързано, включва подготовка за абитуриентски бал, държавни зрелостни изпити и кандидат-студенски изпити. Когато обаче не си убеден с какво точно искаш да се занимаваш изборите са много по-сложни.

Няколко седмици след старта на учебната година Мартин и Александра са поканени да вземат участие в дискусията „От знание към успешно кариерно ориентиране“. Специален гост на дискусията е бивша възпитаничка на СОУ-то в Свищов и настоящ кадър на компанията - лидер в разработването на бизнес софтуер, SAP Labs България. Дискусията е по инициатива на  Училищното настоятелство, което изпълнява проект „Ефективно уча днес за успешна реализация утре“ по програма „Знания за успех“ на ФРГИ и SAP Labs България. В рамките на три часа, близо 70 възпитаника на СОУ „Димитър Благоев“ и софтуерния разработчик от SAP Labs България заедно изясняват каква е ролята на училището за успешна бъдеща реализация, какво точно означава да си програмист и как се връща инвестицията в образованието.

След дискуията Мартин не само е убеден, че иска да продължи обучението си в профил „Технологичен – информационни технологии“, но и бърза да прочете повече за Java.  Ентусиазиран седмокласникът се включва в подготовката на инициативата „Къде ще стигнеш зависи от теб“, също организирана в рамките на проекта. Там учители и членове на настоятелството подпомагат учениците да придобият нови умения за проучване и оценка на възможностите на пазара на труда. Това мотивира групата ученици да направят „Театър на професиите“. През февруари 2015 г. повече от 50 деца се включват в изготвянето на видео клипчета, в които влизат в различни професионални роли. Ролята на Мартин във видеото е на програмист, разбира се, такъв какъвто иска да стане.

А дванайсетокласничката Александра, която след дискусията остава впечатлена от разказа за работата на софтуерния инжинер е категорична, че иска да учи Информатика в Софийския университет и да работи за компания като SAP Labs България. Нещо повече Александра е и един от 30 дванайсетокласници, които попълват онлайн теста за обективна оценка на силните и слабите страни, още една от дейностите по проекта. Резултатите от теста потвърждават, че Александра е взела правилното решение. Това се потвърждава и от факта, че тази година дванайсетокласничката е ще бъде студентка в първи курс в желаната от нея специалност.

Програма „Знания за успех“ на ФРГИ  и SAP Labs България чрез проекта „Ефективно уча днес за успешна реализация утре“ подпомогна кариерното ориентиране и развитие на повече от 130 ученика от СОУ „Димитър Благоев“, гр. Свищов. Резултатите от дейностите по проекта доказаха, че успехът е не само върпос на знания, но и на вдъхновение и сигурност, в това което правиш.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Проект „Ефективно уча днес за успешна реализация утре“ е реализиран в мериода ноември 2014 – юни 2015 по програма „Знания за успех“ на ФРГИ и SAP Labs България. Общата стойност на проекта е близо 3 000 лв., с които са организирани различни инициативи за кариерно ориентиране и развитие на учениците от СОУ „Димитър Благоев“, гр. Свищов. Основната целева група на проекта са 460 ученика на възраст между 12 и 19 години от прогимназиален и гимназиален курс. В рамките на проекта е създаден дискусионен клуб „Мисия кариера“; учениците са преминали през четири часово интерактивно обучение  за изграждане на лична ефективност и управление на времето и за продобряване на презентационните и комуникативни умения; проведена е кръгла маса „От знание към успешно кариерно ориентиране“; организиран е Ден на отворените врати на Центъра за кариерно развитие, където са провевдени индивидуални консултации за кариерно ориентиране; релаизирани са - Ден на ученическото самоуправление и инициативата „Театър на професиите“.

 

 

 

 

 

 

Сподели!