Основната цел на проекта бе създаване на условия за подпомагане на интелектуалното развитие на учениците, за придобиване на нагласа, знания и умения. В тази посока се инвестира в развитие на училищната библиотека, провеждане на обучителни модули по гражданско образование и обучение за правилен избор на професия и придобиване на практически умения и компетенции за точни действия при кандидатстване за работа. Преки участници в проекта бяха ученици и учители от ПМГ „Екзарх Антим I“ гр. Видин и представители на градски организации и институции. Изпълнението на проекта създаде условия за превръщане на училищната библиотека в център за образование и развитие за всички. Участниците придобиха нови знания за различните професии и умения за професионално ориентиране.

Като конкретни резултати от проекта можем да посочим създаването на два клуба „Приятели на книгата“ и „Право“. Учениците от два випуска /11 и 12 класове/ преминаха обучение за писане на CV и мотивационно писмо и поведение по време на интервю при кандидатстване за работа. В рамките на проекта бяха посетени две заседания на окръжен съд – Видин. Проведоха се кръгли маси: „Аз и моите права“, „Потребностите на пазара на труда във Видин и региона“, семинар „Ден на Европа“ и дискусия „Информационната култура на учениците“. Създаде се училищно бюро за консултации по въпросите на кариерното и професионално ориентиране и консултиране. Издадена бе и брошура „Аз и моите права“

Проектните дейности обхванаха 290 човека: ученици /членове на клубовете и участници в обученията – 245/, преподаватели – 12, представители на институции – 27 /от Окръжен съд – Видин, Бюро по труда, Кариерен център, Регионална библиотека, представители на различни професии, представители на ВУЗ.

С реализирането на този проект бе подобрена материалната база на библиотеката, засилиха се контактите на гимназията с различни институции и организации и като цяло бе подпомогнато включването на елементи от гражданското образование в училището. Създадоха се условия за формиране на практически умения за избор на професия и кандидатстване за работа. И през следващата учебна година създадените клубове и бюрото за консултиране ще продължат да функционират, като бъдат привлечени и нови участници.

Сподели!