Със своята най-голяма социално отговорна инициатива - „Ти и Лидл за нашето утре“, Лидл България спечели наградата в категория "Устойчиво развитие" на наградите "Бъдещето на европейската търговия" (Future of European Commerce Awards 2023). Наградата се връчва за устойчивия принос към обществото, който инициативата е постигнала за периода 2017-2022 г., както и за трансформацията й през 2023 г. Лидл България е единственият български ритейлър, носител на престижното отличие, но и единствената Lidl държава с това признание. Церемонията по награждаването се състоя на 27 ноември в Брюксел.

Организатор на наградите "Бъдещето на европейската търговия" е най-голямата организация на търговците на едро и дребно в Европа – EuroCommerce. Всички членуващи европейски компании в сферата на търговията от 27 държави бяха поканени да участват в конкурса, като организациите имаха възможност да представят по една инициатива или проект във всяка от четирите категории – „Устойчиво развитие“, „Цифровизация“, „Ангажиране на общността“ и „Развитие на умения“. Освен с инициативата „Ти и Lidl за нашето утре“, Лидл България получи номинация и за своята програма „Лидл Палитра“ в категория „Ангажиране на общността“.

"За нас е чест и огромна радост да получим това признание. То е доказателство, че нашият ангажимент към устойчивото развитие с грижа за местните общности се оценява на високо ниво. Това затвърждава позицията ни на лидер в областта на устойчивото развитие на българската, а вече и на европейската сцена", заяви Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. „Гордеем се с инициативата „Ти и Lidl за нашето утре”, а наградата ни мотивира още повече да продължаваме смело да я развиваме“, допълни тя.

Чрез подкрепа на граждански проекти в няколко тематични области, насочени към социални, културни и екологични проблеми, „Ти и Лидл за нашето утре доведе до положителна промяна за местните общности, достигайки до над половин милион души в цялата страна. Общата социална инвестиция на компанията за последните пет години достигна до 715 00 лв., дарени в подкрепа на 119 граждански идеи.

Тази година инициативата се трансформира, разширявайки обхвата си и добавяйки нови категории, като в момента тече фазата на тристранна оценка на всички кандидатури. Предстои финалистите да бъдат обявени през януари 2024 г., които ще си разпределят рекордния фонд от 365 000 лв., който Lidl заделя.

„Ти и Лидл за нашето утре“ се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“, Български дарителски форум, а от тази година към тях се присъедини и Асоциацията на европейските журналисти.

Сподели!