13-членно жури от изявени журналисти и общественици оценява номинациите за шестите годишни награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Журито е в състав:

Владимир Йончев (ОFFNews.bg), Генка Шикерова (Nova TV), Калин Първанов (журналист на свободна практика), Мария Чернева (БНТ), Надежда Чипева (Капитал), Николина Димитрова (Bulgaria on Air), Олег Попов (Dnes.bg), Петьо Цеков (Сега), Пролет Велкова (Darik), Росен Цветков (BTV), Силвия Великова (БНР), Стояна Георгиева (Mediapool), Татяна Ваксберг (Дойче веле).

Журито оценява номинациите в шестте категории на конкурса: печатна медия, радио, телевизия, онлайн медия, снимащ журналист и млад журналист. Тази година бяха получени общо 66 номинации със 133 различни материала. В рамките на конкурса, български журналисти от медии, издавани у нас и в чужбина имаха възможност да се самономинират или да бъдат номинирани. Задължително условие в конкурса бе материалите да са публикувани в периода: 11 септември 2016 г. – 11 септември 2017 г.

Журито ще излъчи и тазгодишния носител на голямата награда „Валя Крушкина – журналистика за хората“, която се връчва за цялостен принос в отразяване на актуални теми у нас, за материали, провокирали обществен дебат или промени в законодателство, за журналистическа доблест и смелост.

Критериите, по които се оценяват материалите са пет: да представят обективно и широко конкретен казус; да отразяват нестандартно конкретен казус; да анализират проблем от обществено значение; да представят ясно изразена лична позиция по проблема; да представят материал по конфликтна тема, по която или няма публикации, или са твърде малко.

Носителите на наградата на името на Валя Крушкина ще бъдат обявени на официална церемония на 30 ноември 2017 г. в София.

Конкурсът „Валя Крушкина - журналистика за хората" се организира от Фонд „Валя Крушкина" при Фондация „Работилница за граждански инициативи" за шеста поредна година. Неговата цел е да отличи журналисти с активна позиция, отстоявана в името на гражданите. През годините конкурсът стана разпознаваем в журналистическите среди, както и извън тях. В досегашните пет издания на конкурса са номинирани над 300 журналисти с над 700 материала. Пет години след старта на инициативата, наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика.

Сподели!

Свързани статии