Фонд „Валя Крушкина” при Фондация „Работилница за граждански инициативи” обявява седмото издание на конкурса за годишните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Конкурсът има цел да отличи журналисти с активна позиция, отстоявана в името на гражданите.

До 25 октомври 2018 г., журналисти от различни български медии могат да бъдат номинирани или да се самономинират в 6-те категории на конкурса: печатна медия, радио, телевизия, онлайн медия, млад журналист и снимащ журналист.

Кой може да бъде номиниран?

Български журналисти от различни медии, издавани в България или чужбина: журналисти от печатни медии - вестници, списания; журналисти от електронни медии - радио, телевизия; журналисти от информационни сайтове и агенции; журналисти на свободна практика и блогъри, както и представители на гражданската журналистика. Участниците в конкурса могат да бъдат номинирани от трети лица, както и да се самономинират.

Какви са условията за номинация?

Задължително условие за участие в конкурса е материалите, с които журналистът участва да са авторски и да са публикувани в определен период – една година назад (от 11 септември 2017 до 11 септември 2018 година). Останалите условия ще откриете в Указанията за номиниране.

Как се номинира?

Участието в конкурса става чрез попълване на формуляр, в който трябва да се опишат мотивите за номинацията. Формулярът е достъпен на сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“: frgi.bg. Материалите също трябва да бъдат представени. Попълнените формуляри с номинации, както и самите материали или линкове към тях се изпращат на електронна поща: konkurs@wcif-bg.org.

До кога е отворен конкурсът?

Номинации се приемат на горепосоечения електронен адрес в срок до 25 октомври 2018, 24:00 часа.

Как ще бъдат оценявани материалите?

Материалите ще бъдат оценявани от независимо жури, състоящо се от изявени журналисти и общественици. Критериите за оценка на представените в конкурса материали са: да представят обективно и широко конкретен казус; да отразяват нестандартно конкретен казус; да анализират проблем от обществено значение; да представят ясно изразена лична позиция по проблема; да представят материал по конфликтна тема, по която или няма публикации, или са твърде малко. Връчването на наградите ще се състои на специална церемония в края на годината.

Награждаване

Наградите имат финансово изражение. Стойността на голямата награда „Валя Крушкина“ е 1 000 лв. и носителят й се избира директно от журито измежду всички номинирани. Останалите награди в шестте категории на конкурса са по 500 лева. Средствата за наградите са осигурени от дарители. Връчването на наградите ще се състои на специална церемония в края на годината.

Сподели!