Осмото издание на конкурса е с нов формат

В прикачените файлове можете да намерите пълните Условия за участие в конкурса, както и Формуляр за участие.

Инициативата „Журналисти в училище“ среща ученическите въпроси с журналистическите отговори вече цели седем последователни години. Изявени български журналисти се срещат с младите хора, за да разкажат защо е важно да бъдат активни граждани, какво е да си журналист в България и как да познаят коя новина е фалшива. Осмото издание на инициативата променя посоката на предишните издания, за да разгърне идеята за медийна грамотност сред учениците по нов начин.

Тази година темата на изданието е „Инфодемия в условия на пандемия“ и цели да въвлече ученици между 5-ти и 12-ти клас в онлайн обучителни срещи, посветени на изграждането на способности за идентифициране на фалшиви новини в социалните мрежи, свързани с коронавируса. Темата е предизвикана от новите реалности и живот в условия на световна пандемия, здравна и хуманитарна криза.

След края на срещите, най-изявените ученици, въз основа и на изпълнение на специални задачи, ще имат възможността да станат посланици на борбата с Инфодемията, като бъдат подкрепени да разработят своя кампания в социалните мрежи – Instagram, Facebook и TikTok,. За тях ще бъде осигурено допълнително обучение, което ще повиши дигиталните им умения.

За да осъществим нашата кауза, търсим отново помощта на преподаватели от цялата страна, които са мотивирани да запознаят своите ученици с негативната сила на деизнформацията в социалните мрежи.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за осми пореден път и за втори път в онлайн формат. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор. „Журналисти в училище“ е инициатива на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тази година инициативата се осъществява с подкрепата на Черноморския тръст за регионално сътрудничество.

Сподели!