Изпращаме още една динамична година, изпълнена с много усилия и работа, насочени към реализирането на важни инициативи и каузи.  Но преди всичко изпращаме една година, изпълнена  със запомнящи се срещи с хора и организации, които вярват и работят за промяната, в която вярваме и ние. За нас, екипът на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ отминаващата 2015-та година беше годината на срещите. Всяка от тези срещи още един път потвърди вярата ни, че промяната идва от самите нас.

През 2015 г. активни младежи с идеи как да превърнат своя град в по-привлекателно за младите хора място, обединихме в програма „Младежка банка“. Подкрепихме ги в набирането на средства, с които да финансират идеите на други младежи от техния град. Със своята креативност и упорит труд, младите хора ни показаха, че когато работиш с вдъхновение, успехът е неизбежен и че усилията за инвестиции в развитието на следващото поколение лидери на страната си струват.

По време на обучението „Създаване и развитие на Дарителски кръг“, който организирахме през ноември срещнахме и хора, които работят за развитието на дарителството в страната. Горди сме, че голяма част от тях са членове на обществените фондации, които подкрепяме по програмата за „Развитие на обществените фондации в България“ от 2012 г. насам и които са истински местни лидери в полето на дарителството.

През 2015 г. срещнахме хора и организации от цялата страна готови да работят за по-доброто бъдеще на деца и младежи в риск. Подкрепихме ги по програмите: „Дъга“ и „Програма за детско и младежко развитие, основаващо се на подход, при който се отчитат силните страни на детето“. Всички тези срещи потвърдиха  убеждението ни, че вярата в каузата е водеща. 

Чрез проектите, които финансирахме по програма „Знания за успех“ се запознахме с ученици, гимназисти от различни български градове, които всички обвиняват, че са неграмотни и не искат да четат, но никой до този момент не беше питал какво искат да четат.  Имаше и такива, които не искаха да ходят на училище, но поискаха  и дори направиха собствен план за кариерно развитие.  

Подкрепихме и „Спортните таланти“ на България, като направихме инвестиция в тяхното професионално спортно развитие, но и към личностното им такова извън рамките на спорта, чрез оказаната им менторска подкрепа, развитието на социални умения и не на последно място - компетенции в различни области.

Двете последни програми са корпоративни фондове, съответно на SAP Labs България и Еврофутбол, на които специално благодарим за доверието и партньорството.

2015 г. изпращаме и с Десетото юбилейно издание на наградите „Заедно“, които отново ни срещнаха с граждански организации, развиващи дарителството в страната. Срещнахме и дарители с кауза, които подкрепят каузи близки до тях и важни за развитието на общността, в която живеят.

През отминаващата година получихме признание за работата ни на международно и национално ниво. През октомври Европейският граждански форум награди проектът „Комикси за равнопоставеност“, а в края на ноември Българският дарителски форум отличи програма „Знания за успех“, която реализираме съвместно със SAP Labs България в категория „Най-добро сътрудничество между бизнес и НПО“.

Не на последно място: срещнахме подкрепата на нашите дарители – индивидуални и корпоративни, без които промяната, в която всички ние вярваме нямаше да бъде възможна.

Благодарим  Ви!

Бъдете здрави, вдъхновени и инициативни и през Новата 2016-та година!

Весели празници!

Илияна Николова,

Изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“

 

Сподели!