В град Вършец се проведе събитието „Момичета програмират срещу не програмират ", в категория И момичетата програмират" към инициативата „Запознайте се и програмирайте". Организатор на събитието е Сдружение „Вазовци“. В срещата участваха общо 24 деца на възраст от 13 до 18 години.

В рамките на 2 часа, учениците се запознаха със софтуерни решения и платформи, които са базирани на създаването на програмен код от жени. Видяха интересни видеа с жени, автори на музикален софтуер. Учениците научиха за интересни възможности, които позволяват да се разработват проекти и приложения без програмен код (No-Coding). Например ъпове за създаване на блогове, на мобилни приложения. Примери за създадени мобилни приложения (apps), както и събития, в които всяко момиче може да участва, благодарение на знанията и уменията за използването на Coding и No-Coding решения, също не липсваха.

„Интересно и артистично събитие, тъй като разглежданите софтуери, създадени от момичета, са в сферата на изкуството- музика, визуални ефекти." - споделя един от участниците в събитията.

Събитието реализила целта си да покаже многообразие от възможности за технологични иновации, създадени от момичета и да поощри интересът към двете области Coding и No-Coding решения.

Инициативата „Запознайте се и програмирайте" е най-голямата европейска инициатива за дигитално образование. Финансира се от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна участник се грижи местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup.

Сподели!