Елизабет беше част от първата група стажанти, които успешно завършиха курса за преквалификация по международния проект "Посока Професия", наречен SWitCH от португалския партньор на проекта - Политехническия институт в Порто. Ето какво сподели тя за своя опит в проекта.

„Компютърните науки и ИТ технологиите са прозорец към света. Познаването на тази реалност ни дава шанс да се чувстваме интегрирани в общество, все по-предразположено към технологиите. 

Въпреки че имам повече от 10 години опит в много по-различен сектор - здравеопазването, желанието да науча повече, да прегърна нови предизвикателства ме накара да се откажа от това, което вече бях постигнала. Очевидно това беше решение, което ме принуди да преструктурирам целия си живот, но го направих, съзнавайки, че ще ме чака нещо по-голямо и по-добро. За добро или за лошо, ИТ е безкраен път, но всички негови етапи имат вълнуващи моменти и постигането на целите, които си поставих, ме стимулира да продължа напред. Курсът SWitCH е изключително широкоспектърен по отношение на ИТ инструменти, като езици и методологии на работа например. 

Вярвам, че приложените гъвкави методологии, екипната работа, необходимостта от постигане на предварително определени цели ни осигуриха изключителен капацитет да се конкурираме на пазара на труда след това. 

Стартирайки SWITCH, аз научих нещо повече от това просто да се науча да програмирам. Научих се да мисля отново, да откривам всички възможни пътища, да бъда по-критичен. 

Очевидно за толкова кратко време едва ли бих могла да овладея всички IT езици, но вярвам, че изградих усещане, което да ми подсказва къде да гледам, как да гледам, как да планирам, за да успея! Сега просто се надявам да направя своя малък принос в ИТ сферата и никога да не спирам да се уча!

Сподели!