Фондация „Работилница за граждански инициативи“ остро осъжда агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна, включително военните атаки срещу цивилни граждани. Недопостимо е в 21 век да ставаме свидетели на въоръжен конфликт по цялата територия на суверенна държава. В момента агресорът извършва истинско престъпление, сравнимо по мащаб с тъжни събития, случили се преди почти 80 години. Съвременна Европа доскоро не си представяше, че събитията от последните 8 дни могат отново да станат част от реалността.

Изразяваме искрена загриженост за заплахата срещу мира, постигнат след две опостушителни войни – Първата световна война и Втората световна война, погубили милиони животи. Вярваме, че цялата европейска общност, а и целият свят, трябва да се противопостави на войната в Украйна!

Ние от ФРГИ ще се опитаме да бъдем полезни и да помогнем на най-засегнатите – гражданите на Украйна. Вече обявихме, че ФРГИ заедно с другите членове на оператора на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство - фондация „Институт Отворено общество – София“ и фондация „Тръст за социална алтернатива“, ще подготвим и обявим нов конкурс в размер от над 600 000 евро за подкрепа на инициативи на гражданските организации в условията на променената среда и възникналите кризи вследствие от войната в Украйна.

ФРГИ също така взе решение спешно да премахне административните такси на софтуерните продукти от дарителската платформа ТechSoup за всички български неправителствени организации, които осигуряват хуманитарна и друга помощ за засегнатите украински граждани. По този начин тези организации ще удовлетворят своите технологични нужди, получавайки пълен достъп до технологични продукти и ще подобрят работата си. За повече информация, можете да се свържите със Симона Бондикова, координатор на платформата, на телефон: +359 88 921 9421

В момента екипа на ФРГИ работи по изготвяне и осигуряване на допълнителна подкрепа за украински граждани, бежанци в България, които имат нужда от съдействие. Скоро ще публикуваме повече информация.

Приемаме вашите предложения.

ФРГИ е отворена за идеи и предложения как можем да бъдем полезни на засегнатите от война хора в този труден момент. Пишете ни на office@frgi.bg

Сподели!