Фондация "Работилница за граждански инициативи", като активен участник в регионалната инициатива на организациите, финансиращи в Централна и Източна Европа, част от европейската дарителска оргаизация - Philea's Grantmaker East Forum, подкрепя призива на организационния комитет на инициативата. По-долу представяме тяхната позиция и съвети към гражданите как да помогнат в този предизвикателен за Европа и света момент.

"Военната инвазия на Руската федерация в Украйна е безпрецедентен акт на агресия. Philea’s Grantmakers East Forum изразява твърда солидарност с гражданското общество и целия народ на Украйна. Нашите най-сърдечни мисли са насочени към семействата, приятелите и близките, засегнати от тази опустошителна ситуация. The Grantmakers East Forum подкрепя независимостта и суверенитета на Украйна като европейска нация. Вярваме в справедливостта и в демократичния свят, в който осъзнаваме, че сме много повече сходни, отколкото различни. Вярваме, че сме много по-силни заедно, отколкото отделно.

Както милиони хора по света, ние също наблюдаваме развитието на ситуацията. Някои от членовете и филиалите на GEF и Philea работят на място в подкрепа на засегнатите от тази криза. Подкрепяме ги в усилията им да съхранят принципите на международното хуманитарно право и защитата на цивилните и гражданското общество. В тази връзkа Европейската филанстропска асоциация - Philea редовно ще актуализира онлайн пространство с ресурси и информация за действията на членовете й в Украйна. Каним Ви да споделите и да посетите техния сайт през следващите дни и седмици за повече информация.

Какво можем да направим като граждани?

Покажете солидарност: Изразете своята солидарност с демократична и независима Украйна ‒ около вас може да има хора, за които това може да има голямо значение. Ако има граждански протест в подкрепа на Украйна близо до вас, участвайте. Не забравяйте, че има и много руски граждани или хора от руски произход, които не са съгласни с агресията. Техният протест е особено смел.

Предложете финансова и доброволческа помощ: Привлечете общественото внимание към организации, които предоставят хуманитарна помощ на място. Помислете с какво можете да подкрепите нуждаещи се хора и силно насърчавайте другите да направят същото. Има много хора, които напускат страната, предимно пристигащи в Полша, Румъния, Молдова, България и Словакия, както и в други страни. Местните организации, подкрепящи хората в движение, също ще се нуждаят от помощ.

Пазете се от невярна информация и дезинформация: Не споделяйте информация, ако не сте сигурни в нейния източник или точност. Кремълските стратегии за погрешна информация и дезинформация са умишлени. Те подкопават доверието и създават търкания и объркване, увеличавайки разделението в обществото. Критично оценявайте материала, идващ през каналите на социалните медии и новинарските издания.

Търсете и подкрепяйте независими медии и репортажи: Четете новини от надеждни източници и ги подкрепяйте, като споделяте тяхното съдържание. Те включват: The Kyiv Independent, The New Voice of Ukraine, Outriders, Ukraine World и Sky News, наред с други.

Подкрепете бързото изключване на употребата на изкопаемите горива: Намаляването на зависимостта на Европа от руския газ означава увеличаване на шансовете за мир и демокрация.

Призив за санкции: Изискайте вашето правителство да заеме твърда позиция по отношение на санкциите.

Укрепване на европейското сътрудничество и солидарност: Подкрепата на твърда, единна позиция срещу руската агресия и за осезаема солидарност с Украйна е от решаващо значение. Не забравяйте, че свободата на Европа в момента се отстоява от Украйна."

Членове на Управителния комитет на Grantmakers East Forum:

Анна Сиеничка, TechSoup

Миа Вукоевич, Фонд на братя Рокфелер

Сечил Кинай Йълмаз, фондация Вехби Коч

Хедвиг Морвай, ERSTE Stiftung

Кетеван Вашакидзе, фондация Европа

Весна Байшански-Агич, Фондация Мозаик

Бека Вучо, My Balkans Inc

Тин Газивода, Фондации Отворено общество

Саша Зурке, ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius

Маркус Янзен, Портикус

Вижте повече в сайта на Philea.

Сподели!