През 2020 година инициативата "Запознайте се и програмирайте" се проведе изцяло онлайн, с цел участниците да се опазят от разпространението на коронавируса. Въпреки трудностите - технически и организационни, включилите се организации успяха бързо да адаптират своите идеи за събития по програмиране. Благодарение на тяхната мотивация и креативност, в четвъртото издание на инициативата проведохме цели 89 събития и достигнахме до над 2500 деца и младежи от цяла България.

Новото издание предвижда отново онлайн формат, за който всички сме значително по-подготвени. Решихме да споделим с Вас част от миналогодишните истории, за да ви вдъхновим да се включите и вие в най-голямата европейска инициатива за дигитално образование за деца и младежи - „Запознайте се и програмирайте“!

"Клуба по роботика „Vendom Genesis“ на СПГЕ "Джон Атанасов" организира виртуален хакатон, в който момичета от училището и от други училища се запознаха със света на роботиката и разбраха как те също могат да програмират и конструират. 

По време на хакатона участниците научиха как функционира програмата Lego Mindstorm – нейните основни функции и възможности и как се конструира робот. Участниците получиха възможност да създадат собствена програма по една от основните дисциплини на Лего роботиката – следене на линия. След това тестваха програмата върху готови роботи изработени от организаторите. Събитието се проведе в ZOOM, а участниците се включиха директно от своите домове. Тези от тях, които се представиха най-добре, получиха и награди."

Ако и Вие имате идея за събитие за програмиране, което би развило дигиталните умения на деца и младежи между 8 и 24 години, можете да кандидатствате за финансиране в размер до 580 лв! Научете повече за инициативата и как да се включите на следния линк: https://bit.ly/3j1yUr0

Програмата „Запознайте се и програмирайте“ се реализира в 35 европейски държави, финансира се от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна, участник се грижи местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup.

Сподели!