„Посока професия“ е иновативна програма за обучение по Информационни технологии /ИТ/, разработена от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, съвместно с партньори от Ирландия, Литва, Словения, Италия и Португалия. Обучението цели да открие нови възможности за младежи от 18 до 29 г., които са безработни и не учат, нуждаят се от преквалификация, засегнати са от коронакризата или са социално уязвими, поради бедност, увреждане, етническа принадлежност или друг признак. Курсът е част от проект “Посока професия”, изпълняван от ФРГИ, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Младежка безработица.

Калин е един от обучаващи се, който реши да промени посоката на своето професионално развитие, притиснат от новите реалности и възникналите трудности, след настъпването на пандемията в България. По-долу Ви представяме неговата история накратко:

"Казвам се Калин и съм на 29 години. Имам диплома по Финанси. Няколко години се занимавах се с неща, доста по-различни от Информационните технологии. С настъпването на пандемията бях съкратен и трябваше да се насоча към нещо друго, с което да се прехранвам. В този момент мои приятели ме посъветваха да се поинтересувам от тенденциите в ИТ индустрията, тъй като в България технологиите имат перспективи за развитие и бъдеще.

Започнах да разглеждам различните позиции в сектора и се задълбочих да разучавам възможностите за работа като Quality Assurance.

Видях невероятната възможност, която Vratsa Software предлага в реклама във Facebook и без да се замисля се регистрирах. Завърших курс за Quality Assurance и така моето „пътуване започна“.

„Приключението“, което започнах, беше много интересно, обучението беше забавно и вълнуващо. Метода на преподаване на лекторите беше завладяващ и приятен. Във всяко ново начинание винаги има трудности и неясноти, но хубавото беше, че винаги получавахме насоки и отговори на въпросите си от нашите преподаватели, които демонстрираха високо ниво на отзивчивост. За моя изненада, благодарение на курса успях да започна стаж веднага след като приключи. Тази програма на обучение е разработена по модел, който ни позволява да започнем работа веднаха след дипломирането.

Благодаря за възможността да бъда част от проект "Посока професия"."

Сподели!