На 8-ми септември изтича крайния срок за кандидатстване в петото издание на инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

Неправителствени организации и читалища могат да организират събитие за програмиране и развиване на дигиталните умения, с което да запознаят деца и младежи на възраст от 8-24 години със света на технологиите. Всяка одобрена идея ще получи финансиране в размер до 580 лева. Събитието трябва да бъде организирано в периода 1-ви септември до 31-ви октомври и да е безплатно за поканените за участие.

Събитията може да включват хакатони, семинари за програмиране, лекции, филмови събития, състезания, вечери на програмирането, курсове по роботика, и други по категориите: И момичетата програмират!, Многообразие, Код за Европа, Код за Планетата, Програмиране в полза на местната общност. Продължителността им трябва да е минимум 90 минути, като е разрешено да бъдат разделени в няколко сесии. Минималният брой участници на мероприятие е 10 човека.

Миналогодишното издание беше първото, което се проведе в изцяло онлайн формат, поради появата на коронавируса и опасността от разпространението на заразата. За да се осигури най-високо ниво на безопасност, изданието през 2021 година също ще се проведе виртуално. Тук можете да разгледате вдъхновяващи идеи от миналогодишни събития.

За да кандидатствате за финансиране, първо трябва да регистрирате Вашата организация тук .

Често задавани въпроси

Всяка година инициативата връчва награди на най-успешните идеи за събития. Целта е да се отличат най-креативните и иновативни събития, проведени от организациите. Победителите от всяка категория ще получат 2000 евро парична награда.

Програмата се реализира в 35 европейски държави, финансира се от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна, участник се грижи местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup.

Сподели!