Номинациите за наградите „Човек на годината“ – годишните правозащитни награди - са вече отворени. Фондация Работилница за граждански инициативи" и тази година е партньор на наградите.

До 15 ноември 2021 г. всеки може да изпраща предложенията си за доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България. Номинации се приемат до 15 ноември 2021 г. включително, чрез формуляра за номиниране на сайта на кампанията на адрес https://humanoftheyear.org/nominiraite/ или по пощата, на адрес: София 1504, ул. “Върбица” №7, за БХК.

Наградите се връчват за четиринайсети път, традиционно на 10 декември – Международния ден на правата на човека.

„Човек на годината“ е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива. Организатор на кампанията е Българският хелзинкски комитет (БХК). През последните години сред отличените са лекарите и доброволците в COVID-отделенията, протестиращите майки на деца с увреждания, организаторите на шествията Бургас-прайд и Пловдив-прайд, Инициатива за отмяна на запрещението, Юлия Георгиева за дейността ѝ в Розовата къща и много други организации и активисти.

Както и при предходните издания, независимо жури ще определи кой от номинираните да получи голямата награда, както и няколко специални приза, посветени на дейността на активисти, журналисти и хора със специфични постижения в сферата на правозащитността през годината.

Тази година журито е в състав:

Красимир Кънев – председател на журито и председател на БХК

Д-р Ая Таха, д-р Сезен Хабилов и Тихомира Методиева – двама интензивни медици и една доброволка в COVID-отделения в София, носители на голямата награда „Човек на годината“ за 2020 г.

Aдв. Деница Любенова – основател на правната програма на младежка ЛГБТИ организация „Действие“

Боряна Джамбазова – журналист на Свободна практика, носител на Пулицър

Георги Богданов – председател на Национална мрежа за децата

Д-р Бояна Петкова – лекар, председател на „Ида – фондация за палиативни грижи за деца“

Теодора Крумова – програмен директор на център „Амалипе“

Петко Петков – съдия

Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум

Явор Гечев – експерт по хуманно отношение на животните, създател на платформата https://www.bezdom.info/

Яна Тавание – основател и изпълнителен директор на платформата за социално ангажирано изкуство Fine Acts

Наградите „Човек на годината“ се връчват на най-заслужилите сред номинираните в кампанията хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера, били са фактор за общественото развитие през годината, променили са света ни към по-добро с усилията си.

Призовете нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората и организациите, активни в утвърждаването правата на човека, защита на животните и опазване на природата. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org.

Уникалната визия на кампанията за 2021 г. е дело на Миглена Папазова. За поредна година редица медии и органзации покрепят усилията за популяризиране на кампанията, за да може тя да достигне до максимално много хора. „Като номинирате каузите, хората и организациите, в които вярвате, на които се възхищавате или на които разчитате, вие подкрепяте дейността им и показвате, че всяко усилие си заслужава“, сподели Надежда Цекулова, директор програма „Кампании и комуникации“ в БХК.

Номинирайте вашия „Човек на годината“ до 15 ноември на https://humanoftheyear.org/nominiraite/ или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” №7, за БХК.

Сподели!