Най-голямата европейска инициатива за дигитални умения „Запознайте се и програмирайте" приключи официално. В продължение на два месеца в 35 държави от цяла Европа се проведоха 1461 събития по програмиране, чиято цел бе да популяризират науката и технологиите сред деца и младежи на възраст от 8 до 24 години. Инициативата е част от Европейската седмица на програмирането (9-24 октомври). 

В рамките на тазгодишното пето издание за България се проведоха общо 81 събития, организирани от 29 организации от 16 различни населени места у нас. Страната ни се оказа и сред държавите с най-много регистрирани събития. Пред нея се наредиха единствено Германия, Украйна, Румъния и Полша. 

Миналогодишното издание беше първото, което се проведе в изцяло онлайн формат, поради появата на коронавируса и опасността от разпространението на заразата. За да се осигури най-високо ниво на безопасност, изданието през 2021 година предостави възможност за хибридна реализацията на събитията - присъствено и онлайн.

Благодарим на всички организатори на събития и участници, които и тази година се включиха в Инициативата за по-добро дигитално образование и подкрепиха развитието на младите хора у нас.

Програмата се финансира от технологичната компания SAP, в партньорство с немската организация Haus des Stiftens gGmbH и за всяка страна, участник се грижи местна гражданска организация, част от мрежата TechSoup. В България организатор е Фондация „Работилница за граждански инициативи“, като българския партньор на TechSoup.




Сподели!