Поредното 7-мо издание (учебната 2020/2021 години) на Програма „Роботика за България“ се проведе изцяло в неприсъствен формат и приключи на 30-ти август с оповестяване на класирането в трите дивизии на формата. Въпреки тудностите 53 отбора от цялата страна участваха в изданието на Програмата. Всички те проявиха изключителни усилия и воля и успяха да превъзмогнат трудностите от работата онлайн във витруален екип и менторство.

COVID-19 кризата оказа своето влияние върху цялостния процес на планиране и провеждане на програмата. През октомври 2020 г. стартирахме с известна доза предпазливост и несигурност, но с надежда изданието все пак да се проведе. Създадени бяха 123 отбора, формирани през предишните 6 години от началото на програмата. За съжаление, много от менторите не се включиха в програмата, поради затрудненията, които срещат в работата с отборите в условия на пандемия. От първоначалната бройка отбори, регистрираните за участие останаха 53. След първо и второ задание, общо 26 отбора предадоха поне по едно задание. От тях само 16 отбора изпратиха задание 3 – 5 от дивизия Премиер, 8 от дивизия А и 3 от дивизия Б. Това остана и финалното класиране за сезона и за втора поредна година, изцяло виртуално.

Ситуацията с коронавируса принуди организаторите - ФРГИ и развойният център на SAP да вземат нелекото решение да няма и присъствен финал, за втора поредна година.

Ето и победителите по категории и място в класацията:

Дивизия Премиер

1. PowerVortex - Средно училище "Панайот Волов", гр. Шумен

Ментори: Мария Желязкова, Николай Пощаров

2. CyberTronic - СУ "Саво Савов", гр. Пирдоп

Ментори: Донка Чардакова, Ивелина Ангелова

3. FOURBIT - ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Видин

Ментори: Десислава Цокова, Витко Витков

Дивизия А

1. ROBOPRO - ПГ "ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ", гр. Видин

Ментори: Десислава Цокова, Витко Витков

2 Robot-Ino - ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, гр. Бургас

Ментори: Полина Димитрова, Севил Иванова

3. Vicky Bricky - ЦПО към ИКТ Център, гр. Казанлък

Ментори: Радостина Кацарова, Ани Кадиева

Дивизия Б

1. RoboCR - ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“, гр. Бургас

Ментори: Полина Димитрова, Севил Иванова

2. Томас Едисън - ЧОУ Томас Едисън, гр. София

Ментори: Елица Цонева, Росица Рачева

3. RoboCubes++ - ПМГ „Иван Вазов“, гр. Добрич

Ментори: Светлана Василева-Бояджиева, Венета Егова

Списък с всички класирани и наградени можете да намерите в прикачения файл по-долу.

Програмата „Роботика за България“ стартира през 2015 г. и до момента благодарение на нея повече от 200 учители от страната са обучени както в областта на роботиката, така и в придобиването на редица меки умения. В програмата са включени над 1500 ученици от близо 80 училища от 50 различни села и градове в страната. Участието в отборите по роботика насърчава интереса на учениците към науката и технологиите и им предоставя възможност да работят в екип като истински изследователи.

Програмата „Роботика за България“ е насочена към обучение на ментори и създаване на отбори по роботика в концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL). Целта е да се стимулира интереса на учениците от 10 до 16 годишна възраст към науката и технологиите. Програмата се реализира от Фондация „Работилница за граждански инициативи“(ФРГИ), по идея и с подкрепата на развойния център на SAP в София.

Прикачени файлове

Сподели!