През месец октомври Фондация „Яника“, съвместно с участието на Тайра Ридваева – ученичка в 6 клас със страст към програмирането, организираха две онлайн събития за подобряване на дигиталните умения на деца с увреден слух. Събитията бяха част от Европейската седмица на програмирането към инициативата „Запознайте се и програмирайте“.

В първото събитие, „Моята приказка в SCRATCH”, Тайра съдейства на децата в целия процес - от инсталирането на свободната програма до създаването на космическа приказка-игра с движещи се ракета, планета и хора. Във второто събитие, „Blender 3D – запознайте се със софтуера за 3D графика”, отново под ръководството на Тайра, децата се научиха да създават и редактират 3D графики.

Моята приказка в SCRATCH
Моята приказка в SCRATCH

Blender 3D – запознайте се със софтуера за 3D графика
Blender 3D – запознайте се със софтуера за 3D графика

Въпреки че за децата със слухови нарушения онлайн обучението е по-трудно, те демонстрираха голям интерес в програмирането и когато постигнаха резултат, заключиха, че не е толкова трудно. За това спомогна търпеливостта на Тайра, жестовият преводач Таня Димитрова и част от родителите, които също се влючиха в помощта с превода. Три от участвалите деца - Вальо, Жоро и Алпер направиха чудесни космически игри. Това амбицира друг участник - Боби, който на второто събитие сътвори страхотна фантазьорска 3D сграда от бъдещето.

Двете събития се осъществиха благодарение на подкрепата на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, SAP и TechSoup, в рамките на инициативата „Запознай се и програмирайте”.

Сподели!