Фондация „Добротолюбие” стартира проект „На улицата на баба и дядо”. Проектът се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорната инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Целите на проекта са да направи група млади хора съпричастни със забравените, но неостаряващи, и с особен чар, игри от детството на техните родители, баби и дядовци; Участниците да се върнат към корените, а чрез игрите да обърнат поглед към бита на децата, живели в миналото; Да се увеличи достъпността и видимостта до нематериалните ценности чрез интерактивно взаимодействие с НКН; Да се промени нагласата на учениците към традициите и към фолклора изобщо.

В края на миналата година една от основните дейности по проекта - издирване и записване на старинни детски игри. Ученици от клуб „Памет” при ХГ „Дамян Дамянов” – Сливен потърсиха и записаха детски игри, играни по сливенските улици от техните баби и дядовци. В резултат на тази дейност бяха записани общо 73 игри, като от тях 54 не се повтарят. Освен да търсят, събират и записват старинни детски игри, тази дейност активира и задълбочи интереса и познанията на децата към старинните игри като белег на местната културна традиция. Контактите с възрастните хора провокира подрастващите да обърнат поглед назад във времето.

_DSC0113.JPG

Част от тези игри ще бъдат включени в електронна книжка, която ще се разпространява в училища и детски градини.

Сподели!