В продължение на два дни дворът на Спасителния център на Зелени Балкани посрещаше малки любознайковци, дошли на посещение на дивите птици! Ученици от Пловдив и село Браниполе гостуваха на Центъра, за да научат повече за дивата природа и заобикалящата ни среда.

По време на тяхното гостуване успяхме да им разкажем колко е важно всички ние да пазим Земята чиста и каква е вредата от отпадъците на хората върху природата. Обяснихме също, че заради голямото количество отпадъци, много често се случва в Центъра да приемаме животинки, пострадали от човешкото безхаберие. Говорихме си за щъркелите и техните гнезда, обсипани с пластмасови торбички, сезали, стари дрехи и използвани мокри кърпички и как тези отпадъци застрашават новоизлюпените малки.

Нашите гости успяха да се срещнат и с пернатите пациенти на Спасителния център. Разказахме техните истории, как те са попаднали в Центъра и защо не могат да бъдат върнати в природата.

В края на посещението всеки клас си избра любима птица, която „осинови“, оставяйки дарение в касичката на Центъра. Подготвихме им свидетелство за осиновяване и различни информационни материали с любопитни факти за заобикалящата ни среда!

Дейностите се реализират по проект „"За по-чиста природа - днес, утре и завинаги". Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Сподели!