На 17 и 18 октомври във Варна се проведе второто обучение за третата група представители на граждански организации, изпълняващи инициативи по Фонд „Заедно“. Първата група беше обучена в София, а втората в Стара Загора. Трите групи са разпределени спрямо регионите, в които работят.

Във Варна повече от 20 граждански активисти повишиха своите знания и умения и обменяха добри практики в областта на комуникациите и набирането на средства.

В първия ден от обучението, участниците научиха повече за стратегическите комуникации и социалните мрежи като инструмент за привличане на нови последователи. Освен това, разпределени по групи, присъстващите имаха възможността да работят по конкретни проблеми, касаещи тяхната работа и да помислят как да ги представят пред медиите. Упражнението завърши с кратки симулационни интервюта, за които получиха обратна връзка от Мария Чернева, журналист от БНТ.

Вторият ден беше посветен на темата за набиране на средства и да даде възможност всяка организация за създаде свой стратегически план за фондонабиране. Обучението постави специален фокус върху създаването на дългосрочни партньорства с дарители и как те могат да бъдат ангажирани и подкрепяни, за да се гарантира устойчивостта на организациите.

Обучението „Комуникации и набиране на средства“ е второ за организациите, подкрепени по Фонд „Заедно“. Първото обучение се проведе през месец юни тази година и подпомогна участниците да подобрят уменията си по отношение на организационното управление и развитието на хората в екипите им.

Обученията се провеждат с цел изграждане и подобряване на капацитета на гражданските организации в България, като създават и възможност за обмяна на знания и опит мeжду участниците. Чрез изграждането на мрежа от устойчиво функциониращи и споделящи опит организации, обученията по фонд „Заедно“ и проект „Права и ценности“ насърчават дългосрочното развитие на гражданския сектор на регионално, а от там и на национално ниво.

Сподели!