„Посока професия“ е иновативна програма за обучение по Информационни технологии /ИТ/, разработена от Фондация „Работилница за граждански инициативи“, съвместно с партньори от Ирландия, Литва, Словения, Италия и Португалия. Обучението цели да открие нови възможности за младежи от 18 до 29 г., които са безработни и не учат, нуждаят се от преквалификация, засегнати са от коронакризата или са социално уязвими, поради бедност, увреждане, етническа принадлежност или друг признак. Курсът е част от проект “Посока професия”, изпълняван от ФРГИ, с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Младежка безработица.

Павлин е един от обучаващи се, който решава да промени посоката на своето професионално развитие, след като се прибира в България, след дълги години, прекарани в чужбина. Проведохме кратко интервю с него, за да ни сподели повече за впечатленията и резултатите от курса, който е преминал:

Здравейте, Павлин, представете се накратко.

Здравейте! Казвам се Павлин Въльовски, на 29 години, от град Враца. Възпитаник съм на "Стопанската Академия" в Свищов. Работил съм дълги години в Англия, но реших да се завърна в България и да се реализирам в различна от настоящата към онзи момент сфера. Обичам да спортувам, да гледам и играя футбол. Имам интереси в сферата на финансовите пазари.

В кой курс взехте участие?

Преминах успешно курса по Софтуерно тестване към "Враца Софтуер общество".

Откъде научихте за него и как решихте да се включите?

Научих за курса от мой близък приятел от университета - Ивайло Николов. Той беше и един от двамата лектори на курса. С него сме говорили за софтуерно тестване още преди няколко години, когато той тъкмо беше завършил своя курс и се бе реализирал. Тогава тази нова материя привлече вниманието ми.

Имали ли сте опит в IT сферата?

Бих казъл, че нямам опит, въпреки, че съм карал курсове по HTML,CSS и JavaScript, но никога не съм прилагал на практика наученото.

Допадна ли Ви самото обучение, отговори ли на Вашите очаквания?

Да, доволен съм - лекторите бяха с много години опит зад гърба си и ни дадоха допълнителна и полезна информация. Разбира се, теорията по време на курса включваше само най-основното, затова получихме и доста допълнителни ресурси и материали.

Какво харесахте/не харесахте по време на обучението?

Много ми харесаха примерите на лекторите, взети от техния реален опит.

Как бихте оценили качеството на методиката на обучението?

Видимо лекторите следваха методиката на обучение в унисон с книгата за ISTQB сертифициране, която аз лично ползвах и за допълнителна самоподготовка.

Срещнахте ли технически или други предизвикателства и трудности по време на обучението?

Имаше проблеми с качеството на звука и картината, при онлайн срещите.

Успяхте ли да намерите работа след обучението и как то Ви помогна да го постигнете?

След няколко неуспешни опити да започна работа, ми беше предложена възможност за реализация по стажантска програма, която аз приех мигновено.

Какви промени или предложения бихте препоръчали за подобряване на програмата за обучение?

Може би бих препоръчал да се поработи малко по техническата част на бъдещите курсове. Да се наблегне на по-добри записи на лекциите, от гледна точка на звук и картина.

Сподели!