Конкурсът за качествена журналистика „Валя Крушкина – журналистика за хората“ приключи официално с подадени общо 66 номинации и 116 журналистически материала.

В периода от 11 септември 2023 г. до 1 ноември 2023 г. журналисти от различни български медии имаха възможност да бъдат номинирани или да се самономинират в четирите категории на конкурса, съответно:

• Пишещ журналист - печатни медии и онлайн медии (подадени 28 материала);

• Журналист от електронна медия - радио и телевизия (подадени 52 материала);

• Снимащ журналист - оператори и фотографи (подадени 8 материала);

• Журналист - надежда - млад журналист (подадени 26 материала).

В момента тече административна проверка на материалите, като се сверява дали са авторски и са публикувани в последните 12 месеца – от 11 септември 2022 до 10 септември 2023 година, каквито са изискванията в конкурса.

След това ще бъдат оценени от независимо жури, състоящо се от журналисти от различни медии, включително носители на наградата през годините. Критериите за оценка на представените в конкурса материали са обективно и широко представяне на конкретен казус, нестандартното му отразяване и други.

Победителите в конкурса ще станат ясни по време на официална церемония през месец декември.

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ се провеждат за дванадесета поредна година и отличават достойните журналисти у нас, които са доказали своята смела позиция, отстоявана в името на гражданите. В досегашните 11 издания на конкурса са номинирани над 500 журналисти с повече от 1100 материала. През годините наградите се утвърдиха като мерило за качествена журналистика и в гилдията, и сред широката общественост се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти.

Наградите са част от дейностите на Фонд „Валя Крушкина“ учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в памет на дългогодишния кадър на БНТ - Валя Крушкина, която губи битката с тежко заболяване и въпреки лечение в Турция. Фондът е учреден от брат ѝ Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова. Неизразходените, дарени средства за лечението на Валя се пренасочват в каузи, в които самата тя е вярвала и защитавала. Фондът има две основни цели – да подпомага лечението на онкоболни деца и да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

Сподели!