За 12-та поредна година Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ отличи достойните журналисти у нас с наградата „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Разгледайте галерията със снимки от церемонията тук.

На 7-ми декември в Дома на Европа в София се състоя официална церемония, на която бяха отличени призьорите в четирите категории на тазгодишния конкурс, както и носителя на Голямата награда. Победителите получиха стъклена мастилница с формата на круша – символ на конкурса, както и грамота. В надпреварата за първото място се включиха общо 116 журналистически материала, публикувани в медийното пространство между 11 септември 2022-ра и 11 септември 2023-та – конкурсната година.

Дарители и партньори на наградите тази година са Българската асоциация по семейно планиране, L'Occitane en Provence България (Локситан ен Прованс България) и Coca Cola HBC Bulgaria. Медиен партньор на наградите е Българската национална телевизия. За доброто настроение се погрижиха децата от класа по цигулка на Надежда Михайлова от Народно читалище „Васил Левски 1928“, със съдействието на Борис Самаринов, секретар на Читалището.

През 2023 г. за втори път в историята на конкурса домакин на церемонията бе Представителството на Европейската комисия и самият Посланик на ЕК в България, Бойко Благоев.

CVS_048.jpg
Бойко Благоев - Посланик на ЕС в България

Екип от професионално жури оцени обективно и независимо номинираните материали. Това са:

• Росен Цветков, БТВ. Той е и носител на Голямата награда в конкурса за 2013 година, а сега е и член на Обществения съвет на Фонда.

• Мария Чернева oт БНТ. Преди да поеме ролята на жури, Мария е била два пъти награждавана в категория „Телевизия“ на наградите

• Владимир Йончев от Офнюз,

• Николина Димитрова, Bulgaria on air,

• Петьо Цеков, Вестник Сега,

• Те заедно със Силвия Великова от Програма Хоризонт на БНР са членове на журито още от създаването на наградите.

Наградите връчиха хора, които имат принос - и като членове на журито, и като участници в инициативата „Журналисти в училище“ (част от дейностите на Фонд „Валя Крушкина), и като носители на награди през годините.

РЕЗУЛТАТИ

Голяма награда

Носител на Голямата награда за 2023 година спечели Борис Митов от Свободна Европа. Материалите, с които спечели точките на журито, са 3:

Борис Митов
Борис Митов - носител на Голямата награда за 2023 година

Материал 1: - „Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в България

Борис Митов, в съавторство с Николай Лавчиев възстановяват веригата от мистериозни взривове в оръжейни складове в България и Чехия и стигат до извода, че складовете са могли да осигурят оръжие на Украйна, която от 2014 г. е в частична, а от 2023 г. – в пълномащабна война с Русия.

Материал 2:Задънена улица“. Как (не) се разследва подхвърляне на наркотици на журналист

За случая с журналист от Силистра, на когото бяха подхвърлени наркотици, като прокуратурата сама призна това. Но продължението на тази история е в това, че самото подхвърляне не е разследвано адекватно.

Материал 3: "Не виждам работещи органи". Как се проверява сигнал срещу служителка на Гешев за заплаха с пистолет?

Бившата шефка на СЕМ Бетина Жотева заплашва съседите си с пистолет, но от оплакването срещу нея не следва нищо. По това време тя вече работи при главния прокурор Иван Гешев.

Категории

1. „Журналист от електронна медия“ – номинирани 52 журналистически материала.

Тук 2 материала са с равен брой точки, затова има 2 втори места, а по преценка на журито трето място няма.

Владислава Тричкова - Победител в категория
Владислава Тричкова - Победител в категория "Журналист от електронна медия"

Първо място: Владислава Тричкова от bTV Media Group за материал от bTV Репортерите: Дестинация оцеляване

Владислава разказва историите на няколко български граждани, преминали през изпитанието да чакат донор у нас, но в търсене на възможност да спасят живота си, са принудени да се преместят в Испания, където от 1989 г. държавата се е справила с този проблем.

Второ място: Благой Цицелков от NOVA, за материал от „Темата на NOVA": Пустинята Дунав

В своя материал Благой проследява опасността от засушаването на река Дунав, разкрива мистериозни находки от дъното на реката и търси отговори на въпросите има ли риск за българската енергерика и защо територията на страната постоянно намалява откъм Дунав.

Второ място: Мария Черешева – журналист на свободна практика с материала Пред очите на Фронтекс. Как България държи бежанци в нечовешки условия, преди да ги върне в Турция

Материалът разкрива шокиращи видео кадри и свидетелски разкази за незаконни действия на българските полицейски власти, които държат мигранти в барака с решетки без право на процедура по международна закрила. Оказва се, че това се случва със знанието на силите на Фронтекс у нас.

2. „Пишещ журналист“ – номинирани 28 материала.

Първо място: Самуил Димитров – Mediapool.bg, Дребният шрифт е забранен: Фирми за бързи кредити губят дела заради малки букви

Материалът анализира възможността на потребителите на бързи кредити да защитят правата си в съда. Фирми за бързи кредити губят дела срещу длъжници заради дребен шрифт в договорите и приложенията към тях. И макар че доста решения не са окончателно влезли в сила, те показват тенденция, че съдиите са склонни да отсъждат в полза на потребителите на това основание.

Самуил Димитров - Победител в категория
Самуил Димитров - Победител в категория "Пишещ журналист"

Второ място: Калоян Константинов – медия КлинКлин, Да смажеш от бой момичета: протестите в Иран отвътре (2 част)

„Протестите в Иран отвътре“ са серия от 5 репортажи, които отразяват на място протестите в страната по повод убийството на Махса Амини от нравствената полиция в Ислямската република. Авторът е единственият български журналист и сред малцината международни такива, които успяват да отразят събитията на терен, където попада на протести и бяга от чистките на полицията, която стреля по протестиращите със сълзотворен газ и гумени патрони.

Трето място: Георги Караманев, в www.karamanev.me за материала Исус. Програмистът, дошъл от гетото

Георги разказва историята на Исус Костов, чийто нелек път започва от циганскoто гето, а днес е доказал се софтуерен инженер в реномирана компания. Авторът търси отговор на въпроса дали сред малцинствата не се крие скритият ресурс от кадри, толкова недостатъчен днес на сектора? Или просто става дума за една силна история на едно силно момче.

3. „Снимащ журналист“ – 8 номинирани материала

Тук 4 материала са попаднали в крайната класация, като 2 от тях си поделят третото място по преценка на журито.

Първо място: Анна Андреева от БНТ за филма Изследователи на ледения юг

Документалният филм „Изследователи на ледения юг“ни отвежда в българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, достигната успешно от първия български полярен кораб „Св. св. Кирил и Методий“ след 49-дневно плаване.

Второ място: Добромир Иванов от bTV Media Group, Като птиците (1 част)

„Като птиците“ е разказ за последната изповед на един от жителите на село Кушкьой, който умира на 83-годишна възраст. Преди душата му да отлети, Хушит Джейлян иска да разкаже на света за своята земя, селото си Кушкьой, своите съселяни и феномена „птичи език“. В превод от турски език името на селото означава „село на птиците“. Радиана Божикова и оператора Добромир Иванов показват ежедневния живот на хората от Черноморския регион на Турция и разказват за традицията на чая – неизменна част от общуването в страната. Филм за близостта, която все повече съвременното общество губи.

Трето място: Огнян Кръстев от bTV Media Group, bTV Репортерите: Бедствието на века - три месеца по-късно

Огнян Кръстев показва какви са последствията след една от най-големите трагедии през последния век – земетресение с магнитут 7,8 по Рихтер, което разлюля Южна Турция и Северна Сирия и отне живота на хиляди.

Трето място: Мирослав Михайлов от Свободна Европа, Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна

Последното десетилетие българската оръжейна индустрия, която е сред основните доставчици на Украйна, е белязана от серия мистериозни взривове. Но на фона на нарастващите доказателства за руска намеса, растат и съмненията, че разследването на неразкритите взривове ще стигне до истината. Истината, която Мирослав се опитва да улови в кадър.

4. „Журналист-надежда“ – 26 номинирани материала.

Михаил Мишев - Победител в категория
Михаил Мишев - Победител в категория "Журналист-надежда"

Първо място: Михаил Мишев от КлинКлин, Как 667 души дариха в един и същи ден 460 000 лв. на ДПС

Разследването разкрива как ДПС е получила 460 00 лв. от 667 свои партийни членове в един и същи ден през 2022 г. Всички дарения са направени под минималната заплата от 700 лв., което не задължава дарителите да предоставят декларация за произхода им. Разследването засяга рядко коментираната тема за снабдяването на средства на партиите и прането на пари.

Второ място: Георги Карамфилов от Euronews България, Разследване на Euronews Bulgaria: Недосегаеми ли са педофилските групи в Телеграм за службите?

Материалът разглежда позицията на държавата през възможностите на службите да контрират подобен тип престъпно поведение, каквото се забелязва в групите в Telegram. Екипът на Euronews Bulgaria подава сигнал в ГДБОП, които им отговарят, че социалната мрежа Telegram е задънена улица за службите, тъй като пази анонимността на потребителите. По този начин втората част на материала посочва липсата на последователна ангажираност на държавата в процеса. Разследването показва в дълбочина и третия вид групи от цялостната мрежа – тези за разпространение на наркотици и рекламиране на стока от страна на дилъри.

Трето място: Диляна Теохарова от Свободна Европа, "Как така се случи изведнъж?" Пътят на насилието през очите на извършителя

Статия за непопулярен и болезнен за обществото въпрос: насилникът също се нуждае от психологическа помощ. В годината на обществения взрив срещу ръста на случаите на домашно насилие, Диляна Теохарова обръща внимание и на този аспект от проблема.

Поздравления на всички победителите!

За наградите

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ се провеждат за дванадесета поредна година и отличават достойните журналисти у нас, които са доказали своята смела позиция, отстоявана в името на гражданите. В досегашните 11 издания на конкурса са номинирани над 500 журналисти с повече от 1100 материала. През годините наградите се утвърдиха като мерило за качествена журналистика и в гилдията, и сред широката общественост се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти.

Наградите са част от дейностите на Фонд „Валя Крушкина“ учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в памет на дългогодишния кадър на БНТ - Валя Крушкина, която губи битката с тежко заболяване и въпреки лечение в Турция. Фондът е учреден от брат ѝ Венцислав Крушкин и Вирджиния Владимирова. Неизразходените, дарени средства за лечението на Валя се пренасочват в каузи, в които самата тя е вярвала и защитавала. Фондът има две основни цели – да подпомага лечението на онкоболни деца и да насърчава и подкрепя смелата българска журналистика с човешко лице.

Сподели!