Достатъчни ли са предлаганите в момента социални услуги за възрастни хора в София и успяват ли гражданското общество и институциите да работят заедно за създаването на нови, четете в Анализа на резултатите от интервютата и дискусиите, проведени в рамките на ГРУВИ: Гражданите Решават и Управляват В партньорство с Институциите.

Според Анализа, диалогът между институциите и гражданското общество при доставянето на услуги за възрастни хора все още не е изграден. Гражданското общество в лицето на отделни НПО допринася за предоставянето на услуги за възрастни хора, с което макар и малък брой нуждаещи получават необходимата им грижа. Проблемът е обаче, че макар обществото да вижда реално работещи модели, институциите на национално ниво не извършват необходимото за по-широкото и устойчиво прилагане на тези модели в практиката.

Гражданите препоръчват на Столична община да създаде условия за активно участие на гражданското общество в общински политики за предоставяне на социални услуги за възрастни хора. Това означава, че трябва да се изгради адекватна мрежа от услуги в общността и в домашна среда, но и да се подобри достъпа до превантивни социални и здравни услуги за възрастни с ранна степен на интервенция.

ГРУВИ: Гражданите Решават и Управляват В партньорство с Институциите е проект на  Фондация „Работилница за граждански инициативи“, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община по програма „Европа“ 2015.  Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот в София чрез въвличане на гражданското общество и институциите в диалог за решаване на проблеми в областта на:  социалните услуги за възрастни хора, инфраструктурата за здравословен начин на живот и сигурността в столицата. Трите теми са изведени като приоритети за превръщане на София в модерен европейски град по време на проведен Обществен форум през октомври 2014 г.

Научете какви са препоръките на столичани към местната власт по отношение на инфраструктурата за здравословен начин на живот и сигурността в София от Анализа на резултатите от интервютата и дискусиите.

Сподели!