Петият целеви тираж от проекта „Печелиш и помагаш” - "Набиране на средства в подкрепа на местното нематериално фолклорно наследство" стартира през месец септември с кръгла маса в град Търговище. Сега събитията по проекта продължават с изложба на ръчно изработени предмети от екологично-чисти и естествени материали - шума, вълна, коприна, както и плетенето с шумки от царевица и изработката на шита дантела „кене” и традиционни за региона ястия.

Изложбата ще се проведе на две дати в различни части на град Търговище. Първото събитие стартира на 08.10.2007 г. от 14.00 часа в народно читалище „Развитие”, квартал Въбел. На него всички посетители ще имат възможност да разгледат проучените и възстановени характерни за района изделия от различни естествени материали. На 10.10.2007 г. от 16:00 часа в Клуб на пенсионера „Капитан Петко Войвода” ще може да се наблюдава експозицията и демонстрация на народни ястия, специфични за региона. Целта на проекта е да се възродят тези забравени умения, да се съхранят през годините и да се предадат на идните поколения.

Събитието се организира от сдружение “Традиции и хармония” – град Търговище, с подкрепата на българския букмейкър “Еврофутбол” и Фондация „Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ). Проектът е един от деветте по програмата „Печелиш и помагаш”, чрез която „Еврофутбол” и ФРГИ целят да запазят и предадат на поколенията характерния занаят за майсторене на дантела и плетене с царевични шумки и други екологично-чисти материали.

Благодарение на „Печелиш и помагаш” до момента са проучени и съживени множество местни традиции на територията на цяла България. Едни от тях представят обичаи на християни и мюсюлмани, възпитавайки в етническа толерантност. Други стимулират младежи да работят за развитието на своята общност, посредством пресъздаване на народни песни с модерното звучене на перкусиите. Всеки един от тези проекти е уникален и учи как да поддържаме и почитаме българското минало и традиции.

Сподели!