Представители на организации, члeнуващи в мрежата Youthbank International (Младежка банка Интернешанъл) се срещнаха по време на Черноморския форум на неправителствените организации, за да обменят опит, идеи и добри практики. Събитието се проведе на 2 и 3 ноември в Тбилиси, Грузия.

Българският опит с младежките банки сподели Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Тя представи пред своите колеги от Азербайджан, Молдова и Румъния, постиженията на младежките банки у нас, както и предизвикателствата, пред които са изправени. Всички участници споделиха своите виждания за бъдещето на младежките банки в различните страни и обсъдиха какви са възможностите за сътрудничество.

Моделът „Младежка банка“ е въведен у нас от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ през 2012 г. Младежката банка представлява комисия за отпускане на грантове, управлявана изцяло от млади хора, която показва младежката гледна точка във филантропията и подкрепя младежки проекти на територията на дадено населено място. Младежките банки са широко разпространени в Европа днес, като България е 26-тата поред страна, която въвежда този модел. Фондация „Работилница за граждански инициативи“ изгражда мрежа от младежки банки на територията на страната, като в момента част от мрежата са младежки банки от 13 български града: Бургас, Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Монтана, Габрово, Сливен, Лом, Видин, Пазарджик, Шумен, Перник и София.

Форумът, на който бяха представени българските младежки банки, се организира за осма поредна година от Федерацията на неправителствените организации с подкрепата на румънското Министерство на външните работи и на Европейската комисия. Ежегодното събитие има за цел да подобри диалога и сътрудничеството между неправителствените организации в Черноморския регион. Темата на осмото издание на форума бе „Дефиниране на стратегическата рамка за регионално сътрудничество между  организациите около Черноморието“. 

Сподели!