Какво и как трябва да се направи, за да може гражданските организации не само да имат достъп до технологични продукти и услуги, включително лицензиран софтуер, но и да повишат своите знания и умения в областта на информационните технологии. Отговорите на тези въпроси търсят представители на организациите от партньорската мрежа TechSoup Европа по време на тридневна среща във Варшава.

В първия ден от срещата, 26 октомври организациите обсъждаха възможностите за сътрудничество по между си с цел увеличаване на социалното въздействие, чрез възможностите на новите технологии. В следващите два дни представители на организациите, членове на мрежата на TechSoup от Европа споделиха опит и представиха предизвикателствата и добрите практики от работата си. Всички сесии бяха фокусирани върху изграждането на капацитет на гражданските организации за повишаване на ефективността на работата им с помощта на технологиите.

Участие в срещата взеха Илияна Николова, изпълнителен директор на ФРГИ и Петър Андреев, координатор във ФРГИ, отговорен за клиентите на TechSoup България. TechSoup България стартира у нас от 2009 г., в резултат на партньорството между Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и базираната в Сан Франциско организация TechSoup Global. От 2009 г.  до момента, дарение на лицензиран софтуер са получили над 400 бълграски неправителствени организациии и читалища. Размерът на спестените от тях средства надвишава 850 000 лева.

Даряването на лицензиран софтуер дава възможност на организациите не само да повишат качеството  на административната си работа, но и да насочват спестените административни ресурси към работа с преки ползватели.

През платформата TechSoup България могат да бъдат поръчани продукти на Майкрософт, Адоб, Семантек.  Платформата предоставя и професионална помощ за даренията в натура на Google за български неправителствени организации (Google Ad Grants, YouTube for Nonprofits и Google Apps), като валидира кандидатите. От тази година към платформата се присъедини и първият местен дарител – СуперХостинг.БГ. Компанията предлага дарение хостинг услуги за младежки неправителствени организации.

Организатор на срещата за представители на организациите, предоставящи лицензиран софтуер от TechSoup е TechSoup Европа – мрежа от 28 неправителствени организации. Всички те оперират в 44 страни, където са поодкрепили над 250 000 организации. Подкрепените организации са спестили над 914 милиона евро, получавайки като дарение лицензиран софтуер.

Снимка: TechSoup Europe




Сподели!