Независимо от множеството усилия по въвличане на гражданското общество и местната власт в активен диалог, все още има области, в които диалогът или е спорадичен и по конкретни поводи, или изобщо липсва. Това показа Анализът на резултатите от проведените интервюта и дискусии в рамките на проект „ГРУВИ: Гражданите Решават и Управляват В партньорство с Институциите“.

 Проектът е реализиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на Столична община по програма „Европа“ 2015.  Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот в София чрез въвличане на гражданското общество и институциите в диалог за решаване на проблеми в областта на:  социалните услуги за възрастни хора, инфраструктурата за здравословен начин и сигурността в столицата. Трите теми са изведени като приоритети за превръщане на София в модерен европейски град по време на проведен Обществен форум през октомври 2014 г.

Анализът показа също така, че състоянието на диалога и взаимодействието между Столична община и гражданското общество се намират на различни етапи в трите изследвани области.

В област "Инфраструктура, свързана със здравословен начин на живот" диалогът е в напреднала фаза и са установени добри партньорски отношения. Необходими са известни корекции в моделите за партниране с цел включването на гражданското общество в ранните стадии на обсъждане на проектни идеи и консултиране на възможностите за тяхното реализиране по начин, който в максимална степен да съответства на визиите за София като модерен столичен град, но и да бъде съобразен с очакванията и потребностите на столичани.

Област "Сигурност" е една от сферите, в които трябва да се работи целенасочено за инициирането на конструктивен диалог между Столична община и гражданското общество. На този етап и от двете страни има заявени добри намерения и воля за партниране, но изглежда че все още не са намерени работещи модели за осъществяването на ефикасни партньорства.

В най-напреднал етап са диалогът и партньорствата в отношение на област "Социални услуги за възрастни хора". Съдейки по дискусията, в тази област гражданското общество е достигнало изключително висока степен на зрялост и експертност, натрупани са множество добри практики. Все още обаче има редица предизвикателства, чието разрешаване зависи до известна степен от добрата воля и разбирането на двете страни. 

Сподели!