Петият целеви тираж от проекта „Печелиш и помагаш” - "Набиране на средства в подкрепа на местното нематериално фолклорно наследство" стартира през месец септември с кръгла маса в град Търговище. Тя се проведе на 10.09.2007 г. в Клуб на нестопанските организации, а темата бе "Необходимост от съхраняване на фолклорното наследство и духовната народна култура”. Събитието бе организирано от сдружение “Традиции и хармония” с подкрепата на българския букмейкър “Еврофутбол” и фондация „Работилница за граждански инициативи”. В дискусията се включиха представители на местните училища и специалисти от градския музей.

Проектът в Търговище цели да запази и предаде на поколенията ръчно изработени предмети от екологично чисти естествени материали- шума, вълна, коприна, както и плетенето с шумки от царевица и изработката на шита дантела- „кене”.

По време на кръглата маса бяха обсъдени различни теми, свързани със съхраняването, възстановяването и оживяването на културното наследство. Участниците се обединиха и около мнението, че в опазването на нематериалното фолклорно наследство трябва да се включат активно местните институции (местна власт, музеи, училища, библиотеки) и граждански организации. Съвместната им работа би довела до устойчивост на отделните инициативи и по-голяма подкрепа от страна на отделните граждани и бизнес.
Друга тема, около която се обединиха участниците в срещата бе голямото значение на наследството за възпитанието на младите хора. Младежите, участници в проекта, споделиха своят интерес към изучаването на миналото и позабравените местни традиции.
По време на срещата бяха обсъдени и конкретни инициативи, които да получат подкрепа от страна на различни финансиращи организации.
На събитието бяха положени основите на нови партньорски взаимоотношения и идеи за общи проекти на регионално и международно ниво. Желанието на всички бе да се работи в посока популяризирането на вече издирената българска народна култура извън границите на България.

Проектът в град Търговище е един от деветте, които „Еврофутбол” финансира за възстановяване и съхранение на местното фолклорно и културно нематериално богатство. Целта е да се проучат и продължат традициите на нашите предци, голяма част от които са уникални. В Търговище, като част от този проект, ще бъдат показани и две изложби на ръчно изплетени автентични предмети и традиционни ястия. Първата е на 03.10.2007 г. в народно читалище „Развитие” от 14.00 часа, а втората- на 10.10.2007 г. в клуб на пенсионера „Капитан Петко Войвода” от 16.00 часа.

Сподели!