През октомври стартира кампанията за превенция на насилието в училище, организирана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ). „НЕ на насилието в училище“  се реализира в пет български града: Бургас, Габрово, Стара Загора, Шумен и Пазарджик от екипите на пет от 14-те Младежки банки, подкрепени от ФРГИ.

Кампанията има за цел да намали проявите на насилие в училище като информира за причините и факторите за агресивно поведение сред учениците и провокира младежите да предложат собствени решения на проблема.

В Бургас екипът на Младежка банка организира информационни срещи между учениците в прогимназиален етап на обучение и Представители от Детска педагогическа стая към ОД на МВР - Бургас, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Бургас и Началника на Регионалния инспекторат по образованието. „На първо място целим да покажем, че проблемът с насилието в училищата е проблем на цялата местна общност и промяната зависи от всички нас. Желанието ни е учениците да осъзнаят, че конфликните ситуации се решават с диалог и разбирателство, а не ритници и заплахи.“, заявиха от екипа на Младежката банка. В рамките на проекта ще се проведе и конкурс за есе и рисунка по темата.

Училищен конкурс за детско и младежко творчество на градско и регионално ниво ще организират и от Младежките банки в  Габрово, Стара Загора и Пазарджик. Конкурсът на екипа от Стара Загора е за кратък филм на тема: „От ден без насилие към живот без насилие“ и е насочен към ученици от гимназиален етап на обучение. „Смятаме, че творчеството е един интересен начин да стимулираме учениците да предложат собствени решения за справяне с  насилието в училище. Важно условие за участие в конкурса е изпратените творби да носят позитивни послания. Всички изпратени предложения ще разпространим в социалните мрежи за да стигнат до повече ученици.“, казаха организаторите от Стара Загора.

Идеята на Младежка банка Шумен е да покаже на учениците как да се справят с агресията чрез спорт. За целта младежите са подготвили „боксова круша на гнева“, която да обиколи училищата от Шумен.

Средствата, с които се реализира кампанията „НЕ на насилието в училище“ са дарени от г-жа Милена Бурнаска, член на Настоятелството на ФРГИ. Сумата, която тя дари беше събрана по време на тържеството по случай рождения й ден, където всички гости вместо подаръци направиха дарение в подкрепа на кампанията.

Заключителните инициативи ще се проведат едновременно в петте града на 24 февруари 2016 г., когато се отбелязва Световният ден против тормоза в училище, известен още като „Ден на розовата фланелка“.

Сподели!