С два златни и два сребърни медала се завръщат Спортните таланти на „Еврофутбол“ и ФРГИ Веселин и Мартин Живкови от 11-те Европейски детски атлетически игри, които се проведоха от 6-ти до 8-ми септември в Бърно. Веселин спечели бяганията на 60 и на 300 метра, а двамата братя-близнаци останаха втори в щафетата 4х60 метра.

В късия спринт Веско бе безпощад9ен още от сериите, а в последствие и във финала, където победи със 7.00 – резултат с 3 стотни под националния рекорд, но с попътен вятър над допустимото от 3.6 м/сек. На два пъти състезателят на Академик София надделя над миналогодишния шампион – чеха Доминик Холуб, който завърши със 7.08 сек. Мартин от своя страна се класира за финал „Б“ с личен резултат от 7.56 секунди. По-късно той отново записа същото време и остана 13-ти в общото класиране.

Вторият златен медал за България отново бе дело на Веселин Живков – този път на дистанцията от 300 метра. След оспорван финиш Веско победи близнаците от Малта - Джейкъб и Омар Елайда. Софиянецът постигна 36.51 секунди, вторият е с 36.56 сек., а третият - с 37.31 сек. Тук Мартин е 5-ти с 38.10 сек.

Щафетата на България на 4х60 метра в състав Добромир Николов, Веселин Живков, Мартин Живков и Габриел Митов подобриха в първа серия рекорда на турнира – 27.64 сек. Това принуди тимът на Чехия да направи рекорд на страната си от 27.35 сек. във втора серия, което им осигури златото. Така Веселин и Мартин се окичиха със сребърните медали, трети са малтийците. Веселин може да се похвали и със специална награда на Игрите – за спортист с най-добро постижение за възрастта. Надпреварата бе изключително добре организирана, а в нея участваха 1516 атлети от 14 държави.

Друг Спортен талант на „Еврофутбол“ и ФРГИ - Стефани Музакова спечели бронзов медал от Балканиадата по ветроходство в Гърция. В последните гонки Стефани записа едно първо и едно второ място, което я изкачи на 3-та позиция при жените в клас „Лазер Радиал“ и на 9-о място в общото класиране. Победителка е туркинята Гюзел Ечем, а втора е представителката на домакините Атанасия Факиди. Това е второ поредно бронзово отличие за състезателката на ОМСК „Циклон“ - Поморие, след 3-то място на Балканиадата в Дольни Милановац, Сърбия през 2015 г.

Денислав Коджабашев - Спортен талант на българския букмейкър и ФРГИ, ще защитава честта на България на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро. Първият мач на Дени в група „Е“ на клас 10 от турнира по тенис на маса е на 09.09.2016 г. от 19.20 часа българско време срещу китаеца Хао Лиан. Вторият му сблъсък е на 10.09. от 18.00 часа срещу Абделрахман Ахмед от Египет. „Еврофутбол“ пожелава късмет и много успехи на Дени по пътя към големите върхове в Рио!

На снимката: Веселин Живков

Сподели!