Георги Вулджев

Георги Вулджев
Второ място конкурс за есе "Моят опит с програмите на ФРГИ" 2011

 
„Аз успях...пробвай и ти“
 
В днешно време младите хора са свикнали да ползват неща, които някой друг е направил. Всеки от нас иска да се ползва от труда на другите, но рядко си задава въпроса: какво мога да направя аз, за да направя живота на някой друг малко по-приятен и да бъда полезен на обществото?  За наша радост в модерния свят, в който живеем има много възможности да направим света по-добро място за живеене.
 
Например, ако по няколко човека от различни обществени групи, които се занимават с нещо и искат то да бъде достъпно за повече хора, се съберат и обменят своя опит и идеи, могат да сътворят нещо, което да осигури възможност за други да се развиват в тази насока, а и по-този начин ще дадат добър пример на младите.
 
Според мен един от основните проблеми в модерното общество е, че младите хора не знаят, че могат да допринесат с нещо на другите , защото им липсва добрия пример на възрастните, които са се предали и казват, че сам човек не може да промени нищо.
 
Но това определено не е така! Ако един реши да направи нещо за доброто на всички, със сигурност към него ще се присъединят още и още хора с идеи подобни на неговите. Заедно, с общи усилия, усърдие и желание те могат да постигнат нещо голямо, което да остави следа след себе си, и да покаже на младото поколение, че ако искат да постигнат нещо, то не е невъзможно, стига да положим малко усилия, от които в последствие ще се възползват всички.
 
За щастие има организации, които помагат на хората да осъществяват тези свои обществено значими идеи. В България една от тях е Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Аз лично участвам в проект, финансиран от тази фондация и мога с няколко изречения да разкажа как идеите на няколко човека с общи цели могат да се превърнат в реалност с известно количество ентусиазъм, доброволен труд и естествено с подкрепата на ФРГИ.
Идеята за проекта ни, а именно изграждането на Велопарк Пловдив – съоръжение за планинско колоездене в градска среда, се роди преди около две години между няколко от членовете на организацията инициатор. Малко по малко започнаха да се обсъждат идеи и да се търсят спонсори. Бъдещият проект придобиваше популярности все повече хора искаха той да се превърне в реалност. След дълго чакане, оформяне на документи и изтощително обикаляне по различните инстанции успяхме да намерим терен, а ФРГИ осигури основната част от бюджета, който беше необходим за изграждането на Велопарка. Започна същинската работа. Идваха машини и доста хора да помагат и малко по малко да виждат в тревясалата поляна нещо, което в завършен вид ще радва много хора. Постепенно все повече и повече младежи започнаха да идват на терена и с пот на челото и усмивка на уста да работят за свое собствено удовлетворение без да очакват каквото и да било възнаграждение за труда си. И така до днес. Велопаркът е почти готов, работата продължава и скоро нескромната ни, но не и непостижима мечта ще бъде реалност.
 
С този проект инициаторите – СНЦ Велоклуб КРИВА СПИЦА, всички партньори, дарители и доброволци искат да покажат на всеки един от нас, че е важно да има гражданско общество и че когато някой иска да направи нещо, може да потърси помощ и съмишленици и със своя собствен труд да реши някакъв обществено значим проблем.
Това, което аз искам да накарам младите  да проумеят е, че бъдещето им зависи в голяма степен от тях самите и че не е нужно от всяко нещо, което правим да търсим материалната изгода, защото моралното удовлетворение е безценно. Съветът ми към тях е да не бъдат пасивни, да не се срамуват да споделят идеите си и да се опитват  заедно да ги осъществяват, за да могат  след това с гордост да заявят : аз успях...пробвай и ти!
 
Георги  Вулджев                                                                       
 
Велоклуб „Крива Спица”
 
Пловдив

Сподели!